Toutenburg

Noardburgum

Heeft u het syndroom van Korsakov? Of heeft u te maken met chronische psychiatrische problemen in combinatie met somatische problematiek? Bij Toutenburg krijgt u de specialistische zorg en ondersteuning die u nodig heeft. We kijken samen met u en uw naasten wie u bent, wat u kunt en wat u wilt. Zo maken we met elkaar van elke dag een waardevolle dag. Welkom in Toutenburg!

Voor wie?

Heeft u veel zorg nodig, omdat uw Korsakov of chronische psychiatrische en lichamelijke problemen heeft? Dan is Toutenburg een fijne plek om te wonen. Toutenburg is een Regionaal Expertise Centrum Korsakov (REC) en een Doelgroep Expertise Centrum (DEC)op het gebied van gerontopsychiatrie+. Bij Toutenburg kunt u daarmee rekenen op de best mogelijke zorg en ondersteuning. De omgeving is ruim, groen, rustig, veilig en biedt structuur. We kijken naar wat voor u belangrijk is. Zo maken wij van elke dag een waardevolle dag.

Groepswonen met zorg

Welke vorm van wonen met zorg voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Binnen Toutenburg zijn er de volgende mogelijkheden:

 

Als u Korsakov heeft, dan kunt u meestal niet meer zelfstandig wonen. Binnen Toutenburg bieden we groepswonen. Daarmee beschikt u over een eigen zit-/slaapkamer. U deelt een gezamenlijke huiskamer en keuken met negen medebewoners. In de gezamenlijke woonkamer kunt u bijvoorbeeld een spelletje doen, de krant lezen, een praatje maken of gewoon lekker zitten. U kunt, als u dat leuk vindt, meehelpen met de dagelijkse klusjes. Denk aan het vouwen van de was of het schillen van de aardappels. Er wordt bijna elke dag gekookt in de gezamenlijke keuken. U kunt 24 uur per dag, zeven dagen per week rekenen op specialistische zorg en ondersteuning.

 

Mensen met chronische psychiatrische en lichamelijke problemen verliezen vaak de grip op hun leven. Zelfstandig wonen lukt dan niet meer. Toutenburg biedt groepswonen voor mensen met deze specifieke zorgvraag. Bij het groepswonen woont u samen met negen bewoners.  U deelt de gezamenlijke huiskamer en keuken. Hier kunt u bijvoorbeeld een spelletje doen, de krant lezen, een praatje maken of gewoon lekker zitten. U kunt, als u dat leuk vindt, meehelpen met de dagelijkse klusjes. Denk aan het vouwen van de was of het schillen van de aardappels. Er wordt bijna elke dag gekookt in de gezamenlijke keuken. In uw eigen zit-/slaapkamer heeft u alle privacy en rust. U kunt 24 uur per dag, zeven dagen per week rekenen op specialistische zorg en ondersteuning.

Activiteiten

In en rondom Toutenburg is er altijd wat te doen. Op het terrein zijn onder meer een dierenweide en prachtige wandelpaden. Het centrum van Burgum is vlakbij. Met uw naasten of een vrijwilliger kunt u de winkels bezoeken of een terrasje pakken. Doordeweeks kunt u elke ochtend in het Boschhuis anderen ontmoeten en koffiedrinken. Elke dinsdagavond wordt er een activiteit op het Activiteitenplein georganiseerd. Soms is dat een spelletje, een andere keer is er een optreden van een artiest of koor. Op zaterdagmiddag kunt u meedoen met een kookgroep. Iedere twee weken is er op zaterdagavond bingo. U beslist natuurlijk altijd zelf wat u wel of niet wilt doen.

Onze visie

Noorderbreedte Toutenburg zorgt dat elke dag een waardevolle dag is. Voor onze bewoners met het syndroom van Korsakov of een gerontopsychiatrische+ aandoening én voor onze medewerkers
en vrijwilligers. In een passende woonomgeving bieden wij excellente en persoonsgerichte zorg, begeleiding en behandeling en een fijne plek om te werken.

Werk/Dagbesteding

Samen met u kijken we naar een passend dagprogramma. Het hebben van werk of een andere daginvulling geeft structuur. Dat zorgt ervoor dat u zich beter voelt en dat u zich goed kunt redden. Bij Toutenburg zijn er diverse verenigingen waarbij u zich (tegen een kleine vergoeding) kunt aansluiten. Deze zijn gericht op onder meer muziek, bewegen, handwerken, bloemschikken, dieren verzorgen en ritmisch trommelen. U kunt ook werken tegen een maandelijkse vergoeding. U kunt onder meer tuinieren, houtkloven, houtbewerken, schilderen of onderhoudsklussen doen. We bespreken graag wat u wilt doen. Het belangrijkste is dat u de dag invult zoals u dat leuk vindt.

Onze vrijwilligers

Een waardevolle dag voor de bewoners realiseren we ook samen met vrijwilligers. Zij zijn een belangrijke aanvulling op de professionele zorg die wij bieden. Elke vrijwilliger draagt op zijn of haar manier bij. De een ondersteunt in de woonkamer en helpt bijvoorbeeld bij het ontbijt. De ander haalt bewoners op om te gaan zwemmen. Er is van alles te doen. Denk ook toeren op een elektrische duofiets of drankjes serveren in het grandcafé. Op maandag en donderdag rijden vrijwillige chauffeurs met bewoners door de omgeving. Of u nu meerdere keren per week of twee keer per maand kunt, elke vorm van vrijwilligerswerk is welkom! Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!

Cliëntenraad

De medezeggenschap binnen Toutenburg is geregeld via de cliëntenraad. Deze behartigt de belangen van de bewoners. De leden kijken en luisteren naar wat er nodig is voor een waardevolle dag. Wilt u meer informatie ? Neemt u dan contact op met de cliëntenraad via clientenraadnt@nb.nl of 0511 – 47 94 79.

Topcare/Expertise

  • Topcare: Toutenburg bezit sinds 2018 het predicaat Topcare. Dat staat voor topzorg voor mensen met complexe aandoeningen die specialistische zorg nodig hebben. Een speciaal Topcare-team komt elke maand bijeen om te bespreken hoe de zorg verder kan worden verbeterd. Daarnaast doen we onderzoek en werken we samen met universiteiten en hogescholen.
  • REC Korsakov: Sinds 2022 is Toutenburg een Regionaal Expertise Centrum Korsakov (REC). Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan een verdere verbetering van de regionale en landelijke zorg rondom Korsakov. Dit gebeurt met het doen van onderzoek, met een continue kwaliteitsverbetering van de zorg en met samenwerkingen in de regio.
  • DEC Gerontopsychiatrie: Sinds 2023 is Toutenburg een landelijk Doelgroep Expertise Centrum (DEC) voor gerontopsychiatrie. Als expertisecentrum bieden we hoogwaardige specialistische zorg, behandeling en begeleiding aan mensen met psychiatrische problemen. We dragen bij aan de verdere verbetering van de regionale en landelijke zorg.

Nieuw Toutenburgfonds

Stichting Nieuw Toutenburg Fonds maakt leuke extra’s voor bewoners mogelijk, zoals activiteiten, een duofiets, een tractor en een bus. Wilt u meer weten of een bijdrage geven aan Stichting Nieuw Toutenburg Fonds? Bel dan met 0511 – 47 94 79. Een gift aan Stichting Nieuw Toutenburg Fonds mag u aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Het bankrekeningnummer van Stichting Nieuw Toutenburg Fonds is: NL 76 RABO 0123 4581 53.

 

Praktische informatie

  • Toutenburg is gevestigd aan de Zomerweg 75 in Noardburgum.
  • De locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en op de fiets.
  • Bij de locatie kunt u uw fiets kwijt in een (overdekte) fietsenstalling.
  • Bij Toutenburg is voldoende parkeergelegenheid.
  • Kijk voor routes en bereikbaarheid van de locatie op Google Maps en www.9292.nl
  • Woont u in Toutenburg? Of wordt u binnenkort bewoner? Leest u dan ook de brochure met praktische informatie. Daarmee weten u en uw naasten wat Noorderbreedte organiseert en wat u zelf regelt.

Dit is Toutenburg

"een prachtige bosrijke omgeving"

Meer informatie?

Contactgegevens

Een bezoek aan onze vestiging

Zomerweg 75
9257 ME Noardburgum

Rondleiding

Vraag een rondleiding aan

Vragen

Eén nummer voor al uw vragen