Meckama State

Kollum

We willen dat u zich thuis voelt bij ons. Dat gevoel zit vaak al in kleine dingen. Denk aan uw eigen spullen om u heen. Gezellig koffiedrinken en samen eten. Of misschien betekent ‘thuis’ voor u wel iets heel anders. Wij horen graag wat voor u belangrijk is. Zo kunt u gewoon uzelf zijn. Welkom in Meckama State!

Voor wie?

Als u dementie of een lichamelijke beperking heeft, dan is Meckama State een fijne plek om te wonen. Hier krijgt u de zorg en ondersteuning die u nodig heeft. Als Meckama State uw nieuwe thuis wordt, dan is dat natuurlijk een grote verandering in uw leven. We doen er alles aan om u het warme gevoel van thuis te geven. Samen met uw naasten kijken we wat er nodig is en wat u wenst. Bent u gewend dat uw haar wordt gedaan door uw familielid? Of doet u iedere dag een spelletje of de was met uw naaste? Natuurlijk kunt u dat bij Meckama State op die manier blijven doen. Zo maken wij van elke dag een waardevolle dag.

Wonen met zorg

Welke vorm van wonen met zorg voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Binnen Meckama State zijn er de volgende mogelijkheden:

Zelfstandig wonen met zorg past bij u als u lichte dementie of een lichamelijke beperking heeft. U heeft uw eigen appartement, met een woonkamer, keuken en slaapkamer. U heeft veel privacy en bewegingsruimte. Er is een gezamenlijke woonkamer. Hier kunt u andere bewoners ontmoeten en bijvoorbeeld een spelletje doen of met elkaar eten. Zorg en ondersteuning zijn altijd dichtbij.

 

Groepswonen past bij u als u dementie heeft. U heeft uw eigen woon-/slaapkamer. Daarnaast deelt u een grote woonkamer met keuken met zeven andere bewoners. In deze gezellige ruimte kunt u bijvoorbeeld een spelletje doen, een praatje maken of gewoon lekker lezen. Er wordt elke dag met elkaar gekookt en gegeten. Als u het leuk vindt, helpt u mee in het huishouden. U kunt bijvoorbeeld de was opvouwen of de aardappels schillen. Er is 24 uur per dag, zeven dagen per week zorg en ondersteuning aanwezig.

Heeft u tijdelijk zorg nodig? Bijvoorbeeld omdat u moet herstellen na een ziekte of omdat uw mantelzorger niet beschikbaar is? In Meckama State kunt u terecht voor tijdelijk wonen met zorg. Wij bieden u een tijdelijke woonplek met alle ondersteuning die u wenst en nodig heeft. Lees meer over tijdelijk wonen met zorg bij Noorderbreedte.

Bij Meckama State kunt u een appartement huren als u zichzelf nog goed kunt redden, maar ondersteuning wel prettig is. De zorg en ondersteuning die u mogelijk nodig heeft, zijn daarmee altijd dichtbij. Lees meer over huren bij Meckama State.

Activiteiten

Het Stateplein is het sociale hart van Meckama State. Hier vindt u een restaurant, een winkel voor de kleine dagelijkse boodschappen, een kapsalon, een bibliotheek en een wasserette. In de directe omgeving is een park en het gezellige centrum van Kollum. Binnen Meckama State vinden er regelmatig activiteiten plaats. Denk aan muziek- en toneeluitvoeringen, een dagelijks koffiemoment, een gezellige markt, spelmiddagen, voorlees- en handwerkmomenten. Wilt u op uzelf zijn? Dan kunt u bijvoorbeeld met een boek in de loungehoek zitten. Om uw conditie op peil te houden, kunt u meedoen aan ‘Meer bewegen voor ouderen’ of u gaat mee zwemmen. U beslist zelf wat u wel of niet doet.

Onze visie

Bij Noorderbreedte kunt u altijd uzelf zijn. U heeft zorg nodig, maar u weet wat voor u belangrijk is en wat u kunt én wilt. We luisteren daarom naar uw levensverhaal. Wie bent u? Wat was en is voor u belangrijk? Welke mooie en dierbare herinneringen heeft u? Wat doet u graag of juist liever niet? Hoe meer we van u weten, hoe beter we aansluiten bij u wensen. In overleg met u betrekken wij uw familie, vrienden en kennissen zoveel mogelijk. Zij zijn onderdeel van uw leven. Samen zorgen wij voor een waardevolle invulling van de dag.

Dagbesteding

Woont u nog zelfstandig of bent u bewoner van Meckama State en vindt u het leuk om andere mensen te ontmoeten? Wilt u meedoen aan activiteiten? Dan is de dagbesteding Ferdivedaasje, dat onderdeel is van onze locatie, misschien iets voor u. Er is deskundige begeleiding aanwezig. Dagbesteding zorgt er ook voor dat uw mantelzorger even wat tijd voor zichzelf heeft. Om deel te kunnen nemen aan de dagbesteding heeft u een zorgindicatie nodig (Wet maatschappelijke ondersteuning of Wet langdurige zorg). Noorderbreedte kan u helpen bij de aanvraag van deze zorgindicatie.

Hospice

Bij Meckama State openen we eind 2024 een High-Care hospice. Bij het nieuwe hospice wordt 24 uur per dag professionele palliatieve zorg geboden aan drie cliënten en hun naasten. Met de komst van dit hospice kunnen bewoners uit heel Noordoost Friesland voortaan ook voor hospicezorg in hun eigen buurt terecht.

In het hospice bieden we straks liefdevolle en persoonsgerichte zorg aan ernstig zieke mensen die niet bij Meckama State wonen, voor wie genezing niet meer mogelijk is en in een hospice hun leven willen afronden. Er worden drie appartementen en een gezamenlijke huiskamer gerealiseerd voor cliënten en hun naasten. Een speciaal multidisciplinair team van zorgprofessionals biedt 24 uur per dag, zeven dagen per week zorg en ondersteuning.

Vrijwilligers gezocht voor het hospice

Voor ons nieuw te openen hospice zijn wij op zoek naar liefdevolle vrijwilligers. Nieuwsgierig? Lees hier de vacaturetekst.

Onze vrijwilligers

Een waardevolle dag voor de bewoners realiseren we ook samen met vrijwilligers. Zij zijn een belangrijke aanvulling op de professionele zorg die wij bieden. Elke vrijwilliger draagt op zijn of haar manier bij. De een wandelt of kookt met bewoners, de ander zet koffie of leest de krant voor. En of u nu meerdere keren per week of twee keer per maand kunt, elke vorm van vrijwilligerswerk is welkom! Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!

Cliëntenraad

De medezeggenschap binnen Meckama State is geregeld via de cliëntenraad. Deze behartigt de belangen van de bewoners. De leden kijken en luisteren naar wat er nodig is voor een waardevolle dag. Wilt u meer informatie of lid worden? Neemt u dan contact op met de cliëntenraad via clientenraad.meckamastate@nb.nl.

Vrienden van Meckama State

De stichting Vrienden van Meckama State zet zich in om het woongenot en leefplezier van de bewoners van Meckama State te vergroten. Natuurlijk wordt er goed voor de bewoners van Meckama State gezorgd, maar het welzijnsbudget is beperkt. Daar komen wij als stichting in actie. De Stichting van Vrienden van Meckama State heeft een Anbi status.

Wij zetten ons in voor extra uitstapjes en optredens, maar ook voor aanschaf van zaken die niet uit het reguliere zorgbudget kunnen worden betaald. Zo hebben wij kortgeleden een hometrainer geschonken en is naast de volière een klein dieren weide gerealiseerd. Zowel de volière als de klein dieren weide wordt verzorgd door een vast team vrijwilligers. De stichting heeft een eigen rolstoelbus. Ook hiervoor staat een vast team van vrijwillige chauffeurs de hele week klaar om bewoners en mensen van de dagbesteding te vervoeren.

Middelen
Een belangrijke bron van inkomsten zijn de vaste bijdragen van de donateurs. Daarnaast wordt er jaarlijks een gezellige kerstfair georganiseerd met standhouders en o.a. verkoop van zelfgemaakte producten, oliebollen, snert en is er een draaiend rad, waarbij leuke prijzen kunnen worden gewonnen.

Regelmatig wordt de stichting verrast met een gift van stichtingen of mensen die de Vrienden van Meckama State een warm hart toedragen. Ook ontvangen wij zo nu en dan een legaat.

Wilt u meer weten van de stichting of wilt u een bijdrage geven? Bel gerust met 0511 – 45 78 00.

Wilt u ons steunen? De folder daarvoor vindt u hier.

Praktische informatie

  • Meckama State is gevestigd aan de Tsjerk Hiddesstraat 42 in Kollum.
  • De locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en op de fiets.
  • Bij de locatie kunt u uw fiets kwijt in een (overdekte) fietsenstalling.
  • Bij Meckama State is voldoende parkeergelegenheid.
  • Kijk voor routes en bereikbaarheid van de locatie op Google Maps en www.9292.nl
  • Woont u in Meckama State? Of wordt u binnenkort bewoner? Leest u dan ook de brochure met praktische informatie. Daarmee weten u en uw naasten wat Noorderbreedte organiseert en wat u zelf regelt.

Actueel: verbouwing

Meckama State is in januari 2021 begonnen met een verbouwing van de woonzorglocatie. Met de verbouwing willen wij het wonen voor alle bewoners verder verbeteren. Lees het laatste nieuws over de verbouwing.

Dit is Meckama State

'Hier voel ik me veilig en thuis'

Meer informatie?

Contactgegevens

Een bezoek aan onze vestiging

Tsjerk Hiddesstraat 42
9291 AM Kollum

Rondleiding

Vraag een rondleiding aan

Vragen

Eén nummer voor al uw vragen