Icoon Dementie op jonge leeftijd Dementie op jonge leeftijd

Bij dementie wordt vaak gedacht dat de ziekte vooral ouderen treft, maar dat is zeker niet altijd het geval. Bij Noorderbreedte zijn we al jaren gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd. Hier is sprake van als een vorm van dementie vastgesteld is bij mensen die jonger zijn dan 65 jaar.

 

Expertisecentrum

Onze woonzorglocatie Jabikshof in Leeuwarden is gespecialiseerd in de zorg en behandeling voor mensen met dementie op jonge leeftijd en heeft het PREZO-keurmerk. We bieden wonen met zorg en werk en dagbesteding. U krijgt de specifieke zorg en ondersteuning die u wenst en nodig heeft. Zo proberen wij samen met u van elke dag een waardevolle dag te maken.

Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd

Noorderbreedte biedt al jarenlang zorg aan jonge mensen met dementie. We willen graag onze kennis delen, omdat we het belangrijk vinden dat iedereen in Nederland die te maken krijgt met dementie op jonge leeftijd, goede zorg ontvangt. Wij zijn al jaren aangesloten bij het Kenniscentrum Dementie Op Jonge Leeftijd. Dit is een en netwerk van organisaties die zich bezighouden met de zorg voor jonge mensen met dementie. Deze samenwerking is voor ons heel waardevol. Wij willen namelijk de zorg voor jonge volwassenen met dementie blijven verbeteren. De unieke problematiek die speelt bij deze groep mensen vraagt om te blijven leren en de zorg steeds verder te verbeteren. Zo kunnen we samen voor u echt het verschil maken en ervoor zorgen dat u waardevolle dagen heeft.

Wat is dementie op jonge leeftijd?

In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen dementie op jonge leeftijd. Vaak is lang onduidelijk dat dementie de oorzaak is van de problemen die worden ervaren in het dagelijks leven. Er wordt vaak gedacht aan een depressie, overspannenheid en werk- of relatieproblemen.
De volgende signalen kunnen wijzen op dementie op jonge leeftijd: geheugenproblemen, persoonlijkheidsveranderingen, taalproblemen, problemen met het uitvoeren van handelingen en problemen met bewegen.
Dementie op jonge leeftijd begint voor het 65ste levensjaar. Juist door de jongere leeftijd vallen veranderingen in het gedrag meer op. Het wordt voor u lastig om het huishouden op orde te houden, uw werk goed te doen of u gedraagt zich anders dan normaal.
De meest voorkomende ziekten bij dementie op jonge leeftijd zijn: Alzheimer, Fronto-temporale dementie, vasculaire dementie, Parkinson gerelateerde dementie en lewy-body dementie.
'Een bezoek aan het Dolfinarium of AquaZoo is favoriet. Elke avond wordt er vaak samen met familieleden gekookt. Elke bewoner doet waar hij behoefte aan heeft en blij van wordt. Alles mag, niets hoeft.'
Patrick del Grosso - verpleegkundige

Op welke locatie kunt u terecht?