Erasmus

Leeuwarden

Comfortabel en vertrouwd wonen bij Erasmus in de wijk Aldân in Leeuwarden. In deze woonzorglocatie woont u in een ruim appartement. U kunt onder meer genieten van de mooi aangelegde binnentuin en een gezellig bakje koffie of lunch in onze Brasserie. Welkom in Erasmus!

Voor wie?

Als u dementie of een lichamelijke aandoening heeft, dan is Erasmus een fijne plek om te wonen. In Erasmus sluiten we zoveel mogelijk aan bij uw wensen en kijken naar wat u zelf nog kunt. Samen met de betrokkenheid van uw familie en/of naasten. Bent u gewend dat u wordt geholpen door uw familielid? Of doet u graag elke dag een spelletje met uw naaste?  Het zou fijn zijn als u dit blijft doen, zo maken we de tijd dat u bij ons woont, samen waardevol.

 

 

Wonen met zorg

Welke vorm van wonen met zorg voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Binnen Erasmus zijn er de volgende mogelijkheden:

Als u dementie heeft, kunt u bij Erasmus wonen binnen een van de groepswoningen. U heeft uw eigen woon/slaapkamer. U deelt een gezamenlijke huiskamer en keuken met zeven medebewoners. In de huiskamer kunt u bijvoorbeeld een spelletje doen, de krant lezen, een praatje maken of gewoon lekker zitten. U kunt, als u dat leuk vindt, meehelpen met de dagelijkse klusjes. Denk aan de was opvouwen of aardappels schillen. Koffiedrinken en eten doen we op vaste momenten in de huiskamer of dat doet u in uw eigen kamer. Er is 24 uur per dag, zeven dagen per week zorg en ondersteuning aanwezig.

Binnen Erasmus bieden wij zelfstandig wonen met zorg. Deze vorm pas bij u als u een lichamelijk beperking heeft. U woont in een eigen, ruim appartement, met een woonkamer en slaapkamer. U kunt hier helemaal uw eigen thuis creëren. U heeft veel privacy en kunt gebruikmaken van de faciliteiten van Erasmus. Op de etage waar uw appartement is, kunt u ook terecht in de buurtkamer voor onder meer activiteiten en met elkaar eten. Woont u samen met uw partner of echtgenoot en heeft u allebei zorg nodig? Dan kijken we of er mogelijkheden zijn om samen te wonen in Erasmus.

Bij Erasmus kunt u een appartement huren als u zichzelf nog goed kunt redden, maar ondersteuning wel prettig is. De zorg en ondersteuning die u mogelijk nodig heeft, zijn daarmee altijd dichtbij. Lees meer over huren bij Erasmus.

Activiteiten

In en rond Erasmus is er van alles te doen. De groepswoningen hebben elk een huiskamer. De appartementen voor zelfstandig wonen met zorg hebben per etage een buurtkamer. Hier kunt u eten, koffiedrinken en aan activiteiten meedoen. Er wordt veel georganiseerd in Erasmus. De muziekliefhebber kan lekker muziek luisteren. U kunt wandelen in de binnentuin, fietsen op de duofiets of boeken lenen. Er zijn ook allerlei (creatieve) activiteiten in ontmoetingsruimte De Brasserie. De kapper en pedicure staan klaar voor uw persoonlijke verzorging.

Onze visie

Bij Noorderbreedte kunt u altijd uzelf zijn. U heeft zorg nodig, maar u weet wat voor u belangrijk is en wat u kunt én wilt. We luisteren daarom naar uw levensverhaal. Wie bent u? Wat was en is voor u belangrijk? Welke mooie en dierbare herinneringen heeft u? Wat doet u graag of juist liever niet? Hoe meer we van u weten, hoe beter we aansluiten bij u wensen. In overleg met u betrekken wij uw familie, vrienden en kennissen zoveel mogelijk. Zij zijn onderdeel van uw leven. Samen zorgen wij voor een waardevolle invulling van de dag.

Dagbesteding

Dagcentrum Erasmus

Bij dagcentrum Erasmus in Leeuwarden bent u van harte welkom voor een fijne ontmoeting, samen zijn en gezellige activiteiten. Voor een of meerdere dagen per week. Wij kijken samen naar wat u wilt en kunt. U kunt tijdens u bezoek aan de dagbesteding rekenen op ondersteuning van vaste medewerkers en vrijwilligers. Samen met u maken we van elke dag een waardevolle dag.

Voor wie is de dagbesteding? 
Als u behoefte heeft aan een dagritme en/of sociale contacten, dan is Dagcentrum Erasmus een fijne plek om te komen. Er kunnen ook andere redenen zijn om naar de dagbesteding te komen. U heeft bijvoorbeeld beginnende dementie, u wacht op een nieuw thuis in een woonzorgcentrum of u wilt u mantelzorg ontlasten.

Wat kunt u verwachten? 
Een dag bij Dagcentrum Erasmus belooft een waardevolle dag voor u te worden. De activiteiten worden afgestemd op persoonlijke interesses, mogelijkheden en wensen. U ontmoet ook andere mensen. Sociale contacten zijn goed voor ieder zijn welzijn.

Een dag ziet er ongeveer zo uit: 

 • 10.00 uur: Ontvangst met koffie en/of thee
 • 10.30 uur: Tafelspel/geheugenactiviteit
 • 12.00 uur: Warme maaltijd en/of broodmaaltijd
 • 13.00 uur: Rustmoment
 • 14.00 uur: Koffie en/of thee
 • 14.30 uur: Een activiteit zoals; spelletje spelen, iets creatiefs, tafelgesprek, bewegen of een film kijken
 • 16.00 uur: Op naar huis

U bepaalt zelf of u meedoet aan een activiteit. Heeft u zin om een boek te lezen, gewoon in een relaxstoel te zitten of te breien? Dan kan dat natuurlijk. Heeft u zelf een leuk idee voor een activiteit dan horen wij dat natuurlijk graag.

Hoe vraagt u indicatie aan? 
De indicatie wordt aangevraagd bij wijkteam Amaryliss Leeuwarden. U kunt het wijkteam bereiken via tel: 058-3030400 of info@amarylissleeuwarden.nl. Als u contact heeft met een casemanager vraagt die de zorgindicatie voor u aan.

Waar vindt u Dagcentrum Erasmus? 
Dagcentrum Erasmus is onderdeel van woonzorgcentrum Erasmus van Noorderbreedte. Het Dagcentrum is gevestigd aan de Hempenserweg 29 in Leeuwarden.

Heeft u nog vragen
Dan mag u gerust contact opnemen met Dagcentrum Erasmus 058-251 04 95 of via de klantenservice van Noorderbreedte 058-280 30 30

Onze vrijwilligers

Een waardevolle dag voor de bewoners realiseren we ook samen met vrijwilligers. Zij zijn een belangrijke aanvulling op de professionele zorg die wij bieden. Elke vrijwilliger draagt op zijn of haar manier bij. De een wandelt of kookt met bewoners, de ander zet koffie of leest de krant voor. En of u nu meerdere keren per week of twee keer per maand kunt, elke vorm van vrijwilligerswerk is welkom! Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!

Cliëntenraad

De medezeggenschap binnen Erasmus is geregeld via de cliëntenraad. Deze behartigt de belangen van de bewoners. De leden kijken en luisteren naar wat er nodig is voor een waardevolle dag. Wilt u meer informatie of lid worden? Neemt u dan contact op met de cliëntenraad via clientenraad.erasmus@nb.nl.

Bewonerscommissie

De medezeggenschap van de huurders van Erasmus is geregeld via de bewonerscommissie Huver. Deze commissie overlegt twee keer per jaar met Noorderbreedte over onderwerpen die te maken hebben met de huurwoningen. Denk aan servicekosten, huurverhoging, onderhoud en woonomgeving. Wilt u meer informatie of lid worden? Neemt u dan contact op met de bewonerscommissie via bchuver2019@gmail.com.

Stichting Freonen fan Erasmus

Stichting Freonen fan Erasmus is in 1983 in het leven geroepen. Het heeft als doel te ondersteunen in de financiering, bevordering en uitbouw van sociaal/culturele voorzieningen en humanistische geestelijke verzorging voor bewoners van woonzorglocatie Erasmus.

Kijk hier voor meer informatie over deze stichting.

Tijdelijke studio

Soms bent u er nog niet helemaal aan toe om na een revalidatietraject meteen naar huis te gaan, maar u krijgt geen indicatie voor een verzorgingshuis.

Bij Erasmus verhuren we een studio waar u thuiszorg kunt ontvangen en gebruikt kunt maken van onze zorgalarmering en tijdelijk kunt verblijven, totdat u er weer klaar voor bent om naar huis te gaan.

Deze studio is uitgerust met een bed en eventueel een extra bed voor wanneer een partner wil blijven slapen. Daarnaast biedt de kamer televisie en internet, een koelkast, magnetron, eigen badkamer, een zithoek bij de tv en een eettafel. Verder wordt er gezorgd voor beddengoed en handdoeken.

Geïnteresseerd?
Kosten: 50 euro per nacht, inclusief bovengenoemde faciliteiten. Reserveren: Neem contact op met Gerda Goudberg via 058-280 3030.

Praktische informatie

 • Erasmus is gevestigd aan de Hempenserweg 29 in Leeuwarden.
 • De locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en op de fiets.
 • Bij de locatie kunt u uw fiets kwijt in een (overdekte) fietsenstalling.
 • Bij Erasmus is voldoende parkeergelegenheid.
 • Kijk voor routes en bereikbaarheid van de locatie op Google Maps en www.9292.nl
 • Woont u in Erasmus? Of wordt u binnenkort bewoner? Leest u dan ook de brochure met praktische informatie. Daarmee weten u en uw naasten wat Noorderbreedte organiseert en wat u zelf regelt.

Volledig Pakket Thuis (VPT)

Wat is Volledig Pakket Thuis?

Volledig Pakket Thuis (VPT) is voor mensen die langdurige zorg nodig hebben maar die graag in hun eigen huis willen blijven wonen, een voorwaarde is wel dat het wonen en de zorgverlening op een verantwoorde en veilige manier moet kunnen. Met VPT, kan Noorderbreedte niet alleen uw verzorging en verpleging regelen, maar ook bijvoorbeeld ondersteunen bij de maaltijdvoorziening en het huishouden, het geven van individuele begeleiding en het aanbieden van welzijnsactiviteiten in Erasmus. Een klein thuiszorgteam biedt deze zorg. Er komen dus altijd vertrouwde gezichten bij u thuis.

Wat betekent Volledig pakket thuis voor u?

Kiest u voor VPT van Noorderbreedte dan bekijken wij samen, vanuit uw eigen regie, wat u zelf kunt (leren), wat uw eventuele mantelzorgers voor u kunnen betekenen, welke technologie kan helpen en waar de thuiszorgmedewerker bij kan ondersteunen. VPT kan voor- en door ieder mens verschillend worden ingevuld, afhankelijk van de soort indicatie, de wensen en behoeften en de mogelijkheden van uzelf en uw naasten. De thuiszorgmedewerker werkt intensief samen met u, uw eventuele mantelzorger(s) en andere zorgverleners als dat nodig is. Uw huisarts blijft bij u betrokken.

Op dit moment wordt VPT alleen aan huidige huurders/cliënten van Erasmus gegeven. De mogelijkheden hiervoor moeten altijd in overleg met de wijkverpleegkundige van het thuiszorgteam worden besproken.

U heeft langdurige zorg nodig, maar wilt graag zo lang en prettig mogelijk in uw eigen huis blijven wonen. In dat geval kunt u mogelijk gebruik maken van Volledig Pakket Thuis van Noorderbreedte. We leggen u graag uit wat dit inhoudt.

Wat is er anders dan reguliere thuiszorg?

Bij de reguliere thuiszorg krijgt u bijvoorbeeld hulp bij wassen en kleden. Met VPT krijgt u dit ook, maar heeft de thuiszorgmedewerker meer tijd voor u. Samen kunt u dan een kopje koffie drinken of samen huishoudelijke taken uitvoeren of de maaltijd voorbereiden, dit alles is afhankelijk van hoe u VPT wilt vormgeven. Wij maken met elkaar afspraken, die passen binnen uw indicatie, de mogelijkheden en wensen en behoeften van uzelf en uw naasten.  U krijgt van ons dus een speciaal op u afgestemd pakket met zorg en begeleiding. En als er iets wijzigt in uw situatie gaan we in gesprek en maken we nieuwe afspraken over de inhoud van uw pakket.

Financiering

Iedereen die in Nederland woont of werkt, heeft wettelijk verplicht een basisverzekering. Dit is geregeld en vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze basisverzekering dekt de kosten voor standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Ook de kosten voor wijkverpleging, persoonlijke zorg thuis en casemanagement dementie worden vergoed door de Zvw.

Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek (intake) wordt vastgesteld hoeveel zorg én welke zorg u nodig hebt (indicatie stellen). Voor mensen die langdurige zorg nodig hebben, is er de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Met Wlz kunt u thuis blijven wonen zolang het veilig en verantwoord is.

Iedereen in Nederland is automatisch verzekerd voor de Wlz via de premie volksverzekering.

Voor VPT rekent de overheidsinstantie, het CAK, een eigen bijdrage, die afhankelijk is van uw inkomen en eventueel vermogen. Uw eigen bijdrage wordt bepaald door de hoogte van uw eigen inkomen/vermogen. We noemen dit ook wel een inkomensafhankelijke bijdrage.

Meer informatie vindt u op de website van het www.hetcak.nl. Hier kunt u ook uw eigen bijdrage berekenen. Heeft u liever telefonisch contact? U kunt ook bellen: 0800 – 0087.

Gebruikmaken van VPT

Mogelijk ontvangt u op dit moment (thuis)zorg vanuit de zorgverzekeringswet, maar heeft u interesse in het VPT van Noorderbreedte. In dat geval kunnen de wijkverpleegkundigen van het thuiszorgteam met u in gesprek en mocht u in aanmerking komen voor VPT dan kunnen zij  voor u een indicatie aanvragen voor de Wlz (Wlz-indicatie). Zoals u inmiddels heeft kunnen lezen, betaalt u hiervoor een eigen bijdrage.

Maakt u gebruik van het Modulair Pakket Thuis (MPT), dan kunt u ervoor kiezen over te stappen naar VPT.

Dit is Erasmus

'In Erasmus is het heerlijk wonen'

Meer informatie?

Contactgegevens

Een bezoek aan onze vestiging

Hempenserweg 29
8935 BD Leeuwarden

Vragen

Eén nummer voor al uw vragen