Abbingahiem

Leeuwarden

Wat maakt dat u zich ergens thuis voelt? Uw eigen spullen om u heen? Gezellig koffiedrinken en samen eten? Zelf kiezen hoe u uw dag besteedt? Binnen Abbingahiem werken wij volgens de principes van Reablement. Hierbij luisteren we graag naar wat voor u belangrijk is. Welkom in Abbingahiem!

Voor wie?

Heeft u veel zorg nodig, omdat uw dementie of een lichamelijke beperking heeft? Dan is Abbingahiem een fijne plek om te wonen. Natuurlijk is verhuizen naar een woonzorglocatie een hele stap. Daarom doen wij er alles aan om u zich thuis te laten voelen. Samen met uw naasten kijken we wat er nodig is en wat u wenst. Bent u gewend dat uw haar wordt gedaan door uw familielid? Of doet u iedere dag een spelletje met uw naaste? Natuurlijk kunt u dat bij Abbingahiem op die manier blijven doen. Zo maken wij van elke dag een waardevolle dag.

Wonen met zorg

Welke vorm van wonen met zorg voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Binnen Abbingahiem zijn er de volgende mogelijkheden:

Groepswonen past bij u als u dementie heeft. U heeft uw eigen woon-/slaapkamer. Daarnaast deelt u een grote woonkamer met keuken met zeven andere bewoners. In deze gezellige ruimte kunt u bijvoorbeeld een spelletje doen, een praatje maken of gewoon lekker lezen. Er wordt elke dag met elkaar gekookt en gegeten. Als u het leuk vindt, helpt u mee in het huishouden. U kunt bijvoorbeeld de was opvouwen of de aardappels schillen. Er is 24 uur per dag, zeven dagen per week zorg en ondersteuning aanwezig.

Zelfstandig wonen met zorg past bij u als u lichte dementie of een lichamelijke beperking heeft. U heeft uw eigen appartement, met een woonkamer, keuken, slaapkamer en balkon. U heeft veel privacy en bewegingsruimte. Het appartement is ook geschikt als u in een rolstoel zit. Op dezelfde etage als uw appartement is een gezamenlijke woonkamer. Hier kunt u andere bewoners ontmoeten en bijvoorbeeld een spelletje doen of met elkaar eten. Woont u samen met uw partner en heeft u allebei zorg nodig? Dan bekijken we of u samen in Abbingahiem kunt wonen.

Activiteiten

Binnen Abbingahiem is er altijd wat te doen. Als u houdt van gezelligheid of graag actief bent, dan heeft u voldoende keuze. U kunt met anderen onder meer spelletjes spelen, film kijken, biljarten, fitnessen of schilderen. Elke maand is er een kerkdienst. Abbingahiem heeft daarnaast een restaurant met terras. Hier kunt u bijvoorbeeld uw verjaardag vieren of genieten van een lunch of bakje koffie met uw familie en vrienden. U kunt ook naar de pedicure, mondhygiënist en kapper. Buiten Abbingahiem vindt u het prachtige Abbingapark. De gezellige winkelstraat De Schrans en winkelcentrum De Tijnjedijk zijn dichtbij.

Onze visie

Bij Noorderbreedte kunt u altijd uzelf zijn. U heeft zorg nodig, maar u weet wat voor u belangrijk is en wat u kunt én wilt. We luisteren daarom naar uw levensverhaal. Wie bent u? Wat was en is voor u belangrijk? Welke mooie en dierbare herinneringen heeft u? Wat doet u graag of juist liever niet? Hoe meer we van u weten, hoe beter we aansluiten bij u wensen. In overleg met u betrekken wij uw familie, vrienden en kennissen zoveel mogelijk. Zij zijn onderdeel van uw leven. Samen zorgen wij voor een waardevolle invulling van de dag.

Reablement

Mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig zijn, waar mogelijk met hun eigen familie en vrienden in de buurt. Bovendien neemt de vergrijzing toe en is er sprake van arbeidskrapte. Om de zorg toekomstbestendig te maken, werken we binnen Abbingahiem volgens de principes van Reablement. Hierbij werken we samen met onze bewoners aan hun eigen leven, regie en zelfredzaamheid. We kijken naar wat onze bewoners zelf kunnen en nodig hebben, zodat ze de dingen kunnen blijven doen waar zij gelukkig van worden. Dit vraagt om goed luisteren en bewoners te helpen hun eigen leven te leiden. En door niet over te nemen wat ze zelf kunnen, hen te helpen herontdekken wat mogelijk is, en samen oplossingen te vinden voor wat niet meer lukt. Deze nieuwe werkwijze vraagt dus om een andere manier van denken en werken, van zorgen ‘voor’ naar zorgen ‘dat’.

Onze vrijwilligers

Een waardevolle dag voor de bewoners realiseren we ook samen met vrijwilligers. Zij zijn een belangrijke aanvulling op de professionele zorg die wij bieden. Elke vrijwilliger draagt op zijn of haar manier bij. De een wandelt of kookt met bewoners, de ander zet koffie of leest de krant voor. En of u nu meerdere keren per week of twee keer per maand kunt, elke vorm van vrijwilligerswerk is welkom! Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!

Cliëntenraad

De medezeggenschap binnen Abbingahiem is geregeld via de cliëntenraad. Deze behartigt de belangen van de bewoners. De leden kijken en luisteren naar wat er nodig is voor een waardevolle dag. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met het Regiosecretariaat Midden via regiosecretariaatmidden@nb.nl of 058 – 230 31 80. Lees meer en bekijk ook de vacature voor cliëntenraadslid en het werkplan van de cliëntenraad.

Dagbesteding

Sinds juni 2024 is er binnen Abbingahiem een dagbestedingsproject gestart onder de naam “Uit en Toch Thuis”. Onder leiding van Hinke Nauta (welzijn) wordt deze dagbesteding vooralsnog op elke dinsdag en donderdag, afwisselend gerund door Roelie Bron-de Vries, Margriet Veerman, Corina Boering en Harry van der Veen.

De dagbesteding biedt een warme en vertrouwde omgeving waar men kan genieten van diverse activiteiten en sociale interactie.

Wat bieden wij:

  • Gezellige activiteiten: van creatieve activiteiten zoals schilderen en knutselen, spelletjesactiviteiten,  muziek maken of beluisteren tot koken, er is voor iedereen wat wils.
  • Persoonlijke aandacht: wij zorgen ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt.
  • Sociale interactie: gezellig met elkaar dineren, koffie/thee drinken, met elkaar de dag doornemen, nieuwe contacten opdoen, kortom genieten van  gezelligheid  in een veilige en vertrouwde omgeving.

De dagbesteding zit nu nog tijdelijk in de buurtkamer Noord van afdeling Nieuwestad, maar de bedoeling is dat deze binnenkort gehuisvest gaan worden op buurtkamer Zuid van afdeling de Waag. Deze ruimte zal binnenkort worden opgeruimd en aangepakt, met de bedoeling hier een gezellige vaste plek te creëren voor de deelnemende cliënten.

Ben je nieuwsgierig geworden en/of wil je meer weten over dit dagbestedingsproject, schroom dan niet om ons te vragen of eens bij ons binnen te lopen. De koffie staat (meestal) klaar.

Vrienden van Abbingahiem

Zullen we vrienden worden?
De Stichting Vrienden voor het leven zet zich in om het woongenot en leefplezier van de bewoners van Abbingahiem. Door financiële steun via giften en donaties kan onze Stichting extra activiteiten organiseren of materiaal kopen. De Stichting Vrienden voor het leven is er speciaal voor bewoners en wij hopen van harte dat u ons steunt!

Dit is wat we doen
Natuurlijk wordt er goed voor de bewoners van Abbingahiem gezorgd, maar het welzijnsbudget is beperkt. Daar komen wij als stichting in actie. Wij zetten ons in voor extra uitstapjes en optredens, maar ook voor aanschaf van zaken die niet uit het reguliere zorgbudget betaald kunnen worden. En daar doen we de bewoners een groot plezier mee!

Doneren
Ook wordt de Stichting af en toe verrast door een gift van iemand die de Vrienden van Abbingahiem een warm hart toedraagt. Een andere belangrijke bron van inkomsten zijn de donateurs. Daarom probeert de Stichting donateurs te werven. Donateur zijn kan al voor een bedrag van minimaal 10 euro  per jaar; het mag natuurlijk ook meer zijn.

Een van de initiatieven is ook de Klusbus 65+. Daarmee draagt de stichting bij aan het realiseren van de waardevolle dag. Bekijk hier de jaarrekening. Wilt u meer weten of een bijdrage aan de stichting geven? Bel dan met 058 – 286 58 58 of neem contact op via stichtingvriendenvoorhetLeven@nb.nl

Praktische informatie

  • Abbingahiem is gevestigd aan de Jansoniusstraat 4 in Leeuwarden.
  • De locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en op de fiets.
  • Bij de locatie kunt u uw fiets kwijt in een (overdekte) fietsenstalling.
  • Bij Abbingahiem is voldoende parkeergelegenheid.
  • Kijk voor routes en bereikbaarheid van de locatie op Google Maps en www.9292.nl
  • Woont u in Abbingahiem? Of wordt u binnenkort bewoner? Leest u dan ook de brochure met praktische informatie. Daarmee weten u en uw naasten wat Noorderbreedte organiseert en wat u zelf regelt.

Dit is Abbingahiem

"Een bakje koffie in het restaurant met mijn familie: heel gezellig"

Meer informatie?

Contactgegevens

Een bezoek aan onze vestiging

Jansoniusstraat 4
8934 BM Leeuwarden

Vragen

Eén nummer voor al uw vragen