Gerontopsychiatrie: waardevol werk

Gerontopsychiatrie is gericht op de zorg voor mensen met chronische psychiatrische problematieke en lichamelijke problemen. Deze doelgroep biedt Noorderbreedte al jarenlang zorg op de locatie Toutenburg. In een passende woonomgeving biedt Noorderbreedte persoonsgerichte zorg, begeleiding en behandeling. Sinds 2018 zijn we in het bezit van het Topcare predicaat.

Daarnaast is Noorderbreedte Toutenburg in ontwikkeling om een landelijk doelgroep expertisecentrum te worden voor de doelgroep gerontopsychiatrie. Als expertisecentrum leveren we een belangrijke bijdrage aan een verdere verbetering van de regionale en landelijke zorg. Om een beeld te geven van onze zorg aan cliënten met chronische psychiatrische problematieke en lichamelijke problemen, gaan we in gesprek met specialist ouderengeneeskunde Ytina Wolthuis en GZ-psycholoog Ellen Okkema over gerontopsychiatrie.

Wat zijn de ervaringen met deze doelgroep?

Ytina en Ellen: “Het zijn mooie en unieke mensen die we hier binnen Toutenburg de mogelijkheid geven om weer tot bloei te komen, waarbij Toutenburg de structuur biedt, de medische en lichamelijke zorg geeft die ze nodig hebben en passende begeleiding. Het opvallende aan deze doelgroep is dat deze heel divers is. Draagkracht en draaglast is een belangrijk thema dat specifiek speelt bij deze cliënten.”

Wat maakt het zo waardevol om te werken met deze doelgroep?

Ellen: “Waardoor laat iemand bepaald gedrag zien? Dat maakt het erg uitdagend om te werken met deze doelgroep. Je kijkt ook buiten Toutenburg – meer in de samenleving – herstelgericht. Je bent multidisciplinair steeds aan het kijken wat iemand nodig heeft om de dagelijkse levensbehoeften weer op te pakken. Hoe maken we het gewone weer mogelijk. Wat zorgt ervoor dat iemand zich weer veilig en uiteindelijk ook thuis kan voelen binnen Toutenburg. Daarnaast zijn wij ook altijd op zoek naar in hoeverre iemand bepaalde rollen/interesses weer kan oppakken vanuit zijn/haar levensverhaal. Dit zijn waardevolle stappen om te zetten met elkaar.”

Ytina: “Vanwege onze expertise kunnen wij deze specifieke cliënten een waardevolle dag geven. Dit doen wij onder andere door hen in hun kracht te zetten, een volledige dagstructuur te bieden en door hen te laten voelen dat zij er net zoals ieder ander ook toe doen.”
Wat is jouw rol als behandelaar?

Ellen: “De samenwerking met het team is cruciaal. Als behandelaren werken wij nauw met hen samen en behouden we goed de helikopterview. Wij vinden het belangrijk dat de cliënt zich goed en veilig blijft voelen bij ons.”

Ytina: “We doen het samen met elkaar en blijven daarom veel in overleg. Als behandelaar ben ik altijd aanwezig op de achtergrond en waar nodig participeer ik.”

Met wie werk je veel samen?

Ellen: “We werken heel veel multidisciplinair samen. Daarnaast ook met GGZ, psychiaters en collega-vvt instellingen.”

Ytina: “Het team is onze ogen en oren, daarnaast denken we ook mee met werk- en dagbesteding op het terrein van Toutenburg. En ook extern wanneer dit passend is bij de behoefte of zorgvraag van de bewoner. Als behandelteam kijken we in een multidisciplinair afstemmingsoverleg naar waar de cliënt staat. Dit team bestaat uit: zorgmedewerkers, de medewerkers van de dagbesteding, creatieve therapie, de paramedici (fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek, geestelijke verzorging, maatschappelijk werk) en de psychologen en de artsen/specialisten ouderengeneeskunde/verpleegkundige specialisten.

We kijken naar het huidige beeld (observaties) en naar de voorgeschiedenis (vaak verkregen vanuit gesprek met de persoon zelf of familie/partner/vrienden). Vanuit daar kunnen we o.a. beoordelen wat de betreffende cliënt zelf nodig heeft.. En het mooie van het werk blijf ik vinden dat je samen met elkaar tot een plan komt, wat je op een later moment ook weer met elkaar kunt evalueren waardoor positieve energie ontstaat. En we evalueren het vanzelfsprekend ook met het systeem/mentor/curator en de bewoner zelf.”

Noorderbreedte is gespecialiseerd in de zorg op het gebied van gerontopsychiatrie, de ziekte van Huntington, het syndroom van Korsakov en dementie op jonge leeftijd. U kunt vrijblijvend contact opnemen met ons expertisecentrum via 088 – 510 99 40 of consultaties@nb.nl.