Je mentale gezondheid is ontzettend belangrijk

Om met plezier je werk te kunnen en blijven doen, moet je je goed voelen, vindt Noorderbreedte. Dat is belangrijk voor een waardevolle dag voor jezelf en voor die van collega’s, bewoners en cliënten. Met de app FiveSteps krijgen onze medewerkers handige handvatten hoe ze aan de slag kunnen met hun eigen mentale gezondheid.

“Met FiveSteps geven we medewerkers de kans om te werken aan hun eigen duurzame inzetbaarheid”, zegt Fokje van de Lageweg, adviseur gezondheidsmanagement. “Dat is heel belangrijk. Iedereen heeft het recht op een waardevolle dag. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers in hun kracht staan en plezier en voldoening hebben in het werk en het leven. Duurzame inzetbaarheid is voor Noorderbreedte natuurlijk ook heel belangrijk om de juiste zorg te kunnen blijven bieden.”

Aandacht is belangrijk

Volgens Fokje is het misschien nu wel meer dan ooit belangrijk dat je aandacht besteed aan je mentale gezondheid. “Er komt namelijk ontzettend veel op ons af”, stelt zij. “Onze weerbaarheid heeft flink te lijden gehad door corona. Daarnaast hebben we te maken met krapte op de arbeidsmarkt en daardoor is de werkdruk best hoog. Ook in ons privéleven speelt er van alles. Denk aan de hoge inflatie, de hoge energiekosten, de mogelijke financiële problemen en onze zorgen om bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Alles bij elkaar moeten we echt voorkomen dat we onszelf niet overbelasten.”

Laat je ondersteunen

Maar hoe doe je dat? Hoe werk je aan je mentale gezondheid? “Vanuit Noorderbreedte ondersteunen we medewerkers daarbij graag”, vertelt Fokje. “We bieden verschillende dingen aan waar ze gebruik van kunnen maken. Je kunt bijvoorbeeld e-learnings via ons online leerplein volgen op het gebied van vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Ook kun je deelnemen aan trainingen op een locatie van Noorderbreedte over onder meer ‘de waardevolle dag voor de medewerker’. Uit een eerder onderzoek van een persoonlijke gezondheidscheck onder medewerkers kregen we de bevestiging van wat we al wisten: het is minder goed gesteld met onze mentale weerbaarheid.”

Uit taboesfeer halen

Een van de organisaties waarmee Noorderbreedte sinds enige tijd samenwerkt aan het verbeteren van de mentale gezondheid is FiveSteps. “Wij zeggen bij FiveSteps dat het leven te mooi is om gebukt te gaan onder stress”, zegt oprichter Jona Mol. Medeoprichter Sjoerd Dekken vult aan: “Daarom willen wij ervoor zorgen dat mensen niet meer uitvallen door werkstress. Dat doen we door organisaties meer inzicht te geven in de verschillende oorzaken. Als je hierover vervolgens op de werkvloer met elkaar het juiste gesprek voert, dan is dat heel waardevol. Stress zit nu nog te vaak in de taboesfeer. We hebben het er liever niet over. Maar het is wel heel belangrijk om erover te praten. Alleen op die manier vergroot je je veerkracht en voorkom je verloop en uitval.”

Actief aan de slag

FiveSteps biedt een online platform vol zelfhulpmodules, workshops en trainingen. Daarmee kun je als medewerker zelf of eventueel met je team actief aan de slag met het vergroten van je mentale veerkracht en vitaliteit. “We bieden onder meer workshops over mindfulness, het reguleren van stress door je ademhaling en omgaan met tegenslagen”, somt Jona op. “Elke workshop bestaat uit interessante informatie die je anders tegen zaken aan laat kijken en waar je met elkaar over kunt praten. Ook doe je leuke oefeningen. Mocht na een workshop blijken dat je graag verder in gesprek wil, dan kan dat met een van onze erkende online coaches. Op die manier ondersteunen we je echt volop bij het werken aan je mentale gezondheid.”

Voor iedereen!

Denk je nu: ‘maar ik loop helemaal nergens tegenaan en ervaar geen werkstress’? Ook dan is FiveSteps volgens Fokje een absolute aanrader om op je telefoon te zetten. “Werken aan je mentale gezondheid is voor iedereen goed, of je nu wel of geen werkstress ervaart. Je gaat tenslotte ook naar de sportschool om in conditie te blijven. Dit is eigenlijk hetzelfde.”  Jona: “Probeer gewoon eens de workshop ‘Mindfulness’ of ‘Timemanagement’. We weten zeker dat je daarmee al merkt dat het je helpt om even aandacht aan jezelf te schenken.