IDDSI zorgt voor veilig eten en drinken én voor een stuk welzijn

Sinds 2023 beschikt elk zorgteam van Noorderbreedte over een nieuwe, krachtige keukenmachine. Dat is niet voor niets: het apparaat is een waardevolle aanvulling op de nieuwe standaard voor consistenties van eten en drinken bij slikproblematiek. IDDSI-projectleiders en logopedisten Roos Rinket (links op de foto) en Janneke Posthumus vertellen er meer over.

Alle zorgteams volgen nu de IDDSI-standaard: “Dit is een wereldwijde afspraak over de definities van consistenties van eten en drinken bij slikproblematiek”, aldus  Janneke. “Die zijn met IDDSI in duidelijke niveaus ingedeeld. Je ziet bij elk niveau precies staan hoever je moet malen of hoeveel verdikkingsmiddel je gebruikt. Zo bereidt elke zorgmedewerker het voedsel en drinken op exact dezelfde manier.”

Karnemelkdikte bestaat niet meer

Roos vult aan: “Termen als karnemelkdikte en vladikte behoren dankzij IDDSI tot het verleden. Er zijn daardoor geen persoonlijke invullingen meer. Want hoe dik is karnemelk precies? Iedereen kan daar anders over denken. Daardoor was het eten of drinken soms te dun, wat slikgevaar op kan leveren. Soms was het te dik, waardoor het voor bewoners en cliënten onbedoeld kauwen werd.” Met de niveaus binnen IDDSI hanteert iedereen nu dezelfde instructies. Dat zorgt volgens Roos en Janneke voor meer veiligheid. “Elke bewoner en revalidant krijgt de consistentie die precies past bij de eigen mogelijkheden.”

Welzijn verbetert

Zorgen voor veiligheid en de zorg voor mensen met slikproblemen verbeteren; dat zijn de redenen waarom er binnen Noorderbreedte met IDDSI wordt gewerkt. In 2021 ging een speciaal opgericht multidisciplinair IDDSI-projectteam hiermee aan de slag. “IDDSI levert nog veel meer op als je kijkt naar het welzijn van onze bewoners en revalidanten”, aldus Roos. “We hebben nu een heel duidelijke consistentiematrix. Daarmee kunnen we veel beter kijken naar de wensen van de bewoner en revalidant en wat diegene nodig heeft.”

“Soms kan iemand nog best goed kauwen, maar grote stukken vlees bijvoorbeeld niet”, legt Janneke uit. “Je kunt dan het vlees op een ander IDDSI-niveau indelen, dan bijvoorbeeld de groenten en aardappelen. Daardoor wordt de rest van de maaltijd niet te veel gemalen. Dat maakt het natuurlijk voor een bewoner en revalidant veel prettiger om te eten.”

Smaakbeleving is terug

Vanuit het oogpunt van welzijn zijn er door het multidisciplinaire IDDSI projectteam ook allerlei recepten ontwikkeld. “Die bieden zorgteams veel mogelijkheden om het verschil te maken”, zegt Janneke. “Vaak boden we als tussendoortje een toetje aan, bijvoorbeeld vla. Met de IDDSI-recepten is het nu voor veel bewoners en revalidanten bijvoorbeeld mogelijk om cake of een pannenkoek te eten.”

“Zelfs brood kan. Natuurlijk heb je dan niet de vaste structuur, maar wel de smaakbeleving. En je kunt gewoon mee-eten met de anderen, je bent geen uitzondering meer. Alle teams kunnen namelijk met de keukenmachine de recepten op een gelijke en veilige manier bereiden! Dat is heel
waardevol, want eten en drinken is zo belangrijk voor ons welbevinden.”