Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast: de delen voor bewegen en verstandelijke vaardigheden. Typerend voor de aandoening is een combinatie van lichamelijke en psychische symptomen.

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. In Nederland zijn naar schatting 1500 Huntingtonpatiënten. Omdat het een erfelijke aandoening is, zijn er zes- tot negenduizend risicodragers. Typerend voor de aandoening is een combinatie van lichamelijke en psychische symptomen. Door het niet meer kunnen coördineren van de spieren voor het spreken en slikken, wordt de spraak onduidelijk en krijgt de patiënt moeite met slikken. Onwillekeurige bewegingen van het lichaam maken dat de patiënt onrustig overkomt. Ook ontstaan er gedrag- en persoonlijkheidsproblemen en gaan de verstandelijke vermogens achteruit, wat leidt tot vergeetachtigheid en problemen met het oordelen en plannen. Al deze verschijnselen, die per patiënt verschillen in uitingsvorm en ernst, beïnvloeden het leven van alledag voor zowel patiënt als de familie.

DSC_5847

Noorderbreedte heeft in Friesma State in Grou een polikliniek voor patiënten met de ziekte van Huntington. De mensen rondom de Huntington-patiënt krijgen ook begeleiding: de ziekte beïnvloedt vaak het hele gezin.

Meer informatie
Voor meer informatie over de polikliniek kunt u contact opnemen met de Klantenservice van Noorderbreedte, telefoon (058) 280 30 30. Of stel uw vraag via klantenservice@nb.nl.

Onze locaties