Vanaf maandag 1 januari 2024 zijn alle locaties van Noorderbreedte rookvrij voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Dat wil zeggen dat er binnen de gehele locatie en op het terrein van alle Noorderbreedte locaties niet gerookt mag worden. Ook het gebruik van e-sigaretten is niet toegestaan. Er is één uitzondering: bewoners en huurders mogen wel in hun eigen kamer, appartement, balkon of tuin roken. Per locatie kunnen hier afspraken over gemaakt zijn. Zo zijn er locaties waar bewoners niet in hun eigen kamer mogen roken, maar waar speciale buitenrookplekken aangewezen zijn. Met het nieuwe rookbeleid draagt Noorderbreedte bij aan de landelijke missie om een rookvrije zorgsector in 2030 te realiseren.
Naar een rookvrije zorg
Noorderbreedte sluit zich net als vele zorgorganisaties in Nederland aan bij de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’ die in 2020 ondertekend is door o.a. onze branchevereniging Actiz. Dit betekent dat in Nederland de zorg voor alle bewoners, cliënten, vrijwilligers en medewerkers uiterlijk in 2030 volledig rookvrij is. Noorderbreedte heeft hiervoor bewust gekozen, omdat gezondheid en welzijn een belangrijk onderdeel zijn van de waardevolle dag. Roken is slecht voor de gezondheid, ook voor mensen die meeroken.
Roken niet meer toegestaan
Om die reden zijn alle Noorderbreedte locaties en terreinen vanaf 1 januari 2024 rookvrij voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Als u niet rookt, bent u hier wellicht blij mee. Als u wel rookt, snappen wij dat dit lastig kan zijn. Bewoners en huurders die wel mogen roken in hun eigen kamer of appartement vragen wij om niet te roken een half uur voordat een medewerker of vrijwilliger van Noorderbreedte langskomt en de kamer van tevoren te luchten. Naasten wordt verzocht helemaal niet te roken in de kamer, appartement, balkon of tuin. Op die manier willen we de werkplek voor onze medewerkers en vrijwilligers zo rookvrij mogelijk houden.
Ondersteuning bij stoppen met roken
Mensen die willen blijven roken, kunnen dit natuurlijk blijven doen op de plekken waar het wordt toegestaan. Bewoners, huurders, medewerkers en vrijwilligers die dit nu zien als een aanleiding om te stoppen met roken, kunnen hierbij ondersteuning krijgen vanuit Noorderbreedte:
- medewerkers kunnen hiervoor contact opnemen met de gezondheidsadviseur;
- vrijwilligers kunnen zich richten tot de welzijnscoördinator op hun locatie
- voor bewoners is hun specialist ouderengeneeskunde het aanspreekpunt;
- en huurders kunnen contact opnemen met hun eigen huisarts.
Spreek elkaar aan!
Het naleven van een rookvrije locatie en terrein vraagt verder om een samenwerking tussen iedereen die bij die locatie woont, werkt en komt. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een rookvrije werkplek en rookvrije zorg. Ziet u iemand toch roken? Ga het gesprek aan en leg uit dat alle Noorderbreedte locaties rookvrij zijn. Zo zorgen we samen voor een veilige en gezonde omgeving.