Wegwijzer

Wonen bij Noorderbreedte

Overweegt u te verhuizen naar een woonzorglocatie van Noorderbreedte of dwingt uw situatie hiertoe? Dat kan veel met zich meebrengen. Bij Noorderbreedte woont u net als thuis zo zelfstandig mogelijk. U bepaalt hoe u wilt leven, wat belangrijk is en wat u zelf kunt. Bij ons blijft u de regie houden, met zorg op maat wanneer u die nodig heeft.

 

Zorg en ondersteuning op maat

Samen met u en uw naasten bespreken we wat u nodig heeft om uw leven voort te zetten binnen Noorderbreedte. We benutten uw netwerk, zorgtechnologie, vrijwilligers en onze professionele zorg. Ons team bestaat uit verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteuners, aangevuld met specialisten zoals fysiotherapeuten, psychologen en vaktherapeuten. Alles afgestemd op uw situatie.

Hoe werkt het?

Wij begeleiden u graag bij de stappen die nodig zijn om bij Noorderbreedte te komen wonen. Hieronder leest u precies welke stappen u moet nemen.

Om in aanmerking te komen voor wonen bij Noorderbreedte, heeft u een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Dat regelt u – of uw naaste – zelf, eventueel samen met de wijkverpleegkundige of huisarts.

Heeft u een indicatie van het CIZ met een locatie van Noorderbreedte als voorkeur? Zodra de indicatie bij Noorderbreedte binnen is, neemt één van onze cliëntadviseurs contact met u op en vertelt u over de wachtlijststatus.

De wachttijden voor onze locaties zijn heel verschillend. Hoe lang het duurt, is ook afhankelijk van uw situatie. Soms moet u dringend verhuizen en kan het zijn dat u niet zelf kunt kiezen bij welke locatie u komt te wonen. Of dat u ter overbrugging in een van onze andere locaties komt wonen, en daarna verhuist naar de locatie van uw voorkeur. We vertellen u hier alles over als wij u bellen.

Als het eenmaal zo ver is en er is een plek gevonden, dan kunt u zich voorbereiden op uw verhuizing. Wees gerust: onze cliëntadviseur neemt het hele proces met u door. U krijgt dan alle informatie die u nodig heeft. Denk aan informatie over de was, welke spullen u mee kunt verhuizen en wat u nog moet regelen. En als u eenmaal bij ons woont, dan krijgt u natuurlijk een warm welkom.

Plaatsing op onze wachtlijst en wachtstatus

Heeft u een indicatie van het CIZ met een locatie van Noorderbreedte als voorkeur? En kunnen wij u hier de juiste zorg en ondersteuning bieden? Dan verwelkomen we u graag op het voor u passende moment. U komt daarvoor op onze wachtlijst. Er zijn vier wachtstatus opties:

  • Urgent plaatsen: Uw situatie is ernstig. U moet zo snel mogelijk verhuizen.
  • Actief plaatsen: Uw situatie is zorgelijk, maar u kunt nog even wachten.
  • Wacht op voorkeur: U redt zich goed thuis en kunt nog wel wachten op een nieuwe woonplek.
  • Wacht uit voorzorg: U wilt en kunt voorlopig thuis blijven wonen. U staat voor de zekerheid bij ons op de bemiddelingslijst.

In verloop van tijd kan uw situatie veranderen. Geeft u dit dan bij ons aan. Meer informatie op de website van Zorgkantoor Friesland: www.cz-zorgkantoor.nl/zorg-in-natura/zorg-in-een-instelling/wachtlijst-en-wachtstatus.

 

Wie besluit voor u als u dat zelf niet meer kunt?

Wanneer u bij Noorderbreedte woont, dan heeft u blijvend zorg nodig. Er kan een moment komen dat u dat zelf niet (meer) beslissingen kunt nemen, bijvoorbeeld bij een vergevorderd stadium van dementie. Daarom is het verstandig nu alvast goed te regelen wie in dergelijke situaties beslissingen over zorg en andere zaken voor u mag nemen. Dit noemen wij een wettelijk vertegenwoordiger. Kijk voor meer informatie op www.goedvertegenwoordigd.nl.

 

Welke eigen bijdrage betaalt u voor (woon)zorg?

Wonen in een zorginstelling valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Het CAK, Centraal Administratie Kantoor, int voor de overheid de eigen bijdragen. Zij berekenen hoeveel u zelf betaalt voor de zorgkosten. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld uw inkomen en uw spaargeld. Meer informatie, bijvoorbeeld een rekenhulp om eenvoudig uit te rekenen wat u per maand ongeveer gaat betalen, vindt u op www.hetcak.nl.

 

Vrijwillige keuze voor wonen met zorg?

Als iemand er zelf voor kiest om in een zorginstelling te gaan wonen, heet dit een vrijwillige opname. Het kan ook zijn dat iemand deze keuze niet meer goed zelf kan maken, bijvoorbeeld bij vorderende dementie. Als zorg dan nodig is, valt dit onder de Wet zorg en dwang (Wzd). Hierin is bepaald dat niet-vrijwillige zorg alleen mag als het écht niet anders kan. Bijvoorbeeld bij een onveilige situatie met (grote) kans op verwonding of levensgevaar. Dan kan de wettelijk vertegenwoordiger of naaste een aanvraag doen bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) voor opname en verblijf in een zorginstelling. Meer informatie, bijv. een checklist voor aanvraag: www.ciz.nl.

 

Informatie over de Noorderbreedte locatie(s)

Gaat u verhuizen naar een woonzorglocatie? Dan is het belangrijk te weten wat u zelf regelt en wat Noorderbreedte voor u verzorgt. Deze praktische informatie leest u in de paarse folder Praktische Informatie. Via de locatiepagina’s op onze website www.noorderbreedte.eu vindt u deze folder digitaal.