Waardevol standbeeld krijgt nieuwe ereplek bij Toutenburg

Op het terrein van onze zorglocatie Toutenburg in Noardburgum keerde donderdag 23 september een waardevol standbeeld terug. Daarmee wordt symbolisch gevierd dat Toutenburg compleet is vernieuwd en klaar is voor een betekenisvolle toekomst. Het standbeeld werd onthuld in het bijzijn van medewerkers en bewoners.

Twee bewoners onthullen het standbeeld bij Toutenburg

Standbeeld voor zorgzaamheid en aandacht
Het standbeeld is altijd al bepalend geweest voor Toutenburg. Het stond voorheen bij het oude pand aan de Rijksweg. Bij de nieuwbouw werd besloten het beeld te laten restaureren. Dat werk is nu gedaan en daarmee heeft het beeld weer een vaste plek op het terrein van Toutenburg. Het kunstwerk is weer voor iedereen te zien die het terrein op komt rijden. Het bijzondere beeld laat een oudere man zien die wordt ondersteund door een vrouwelijke zorgverlener. Het beeld is in de jaren 60 gemaakt door Mindert Wilstra. Hij had vele talenten, zo werkte hij als boerenknecht, dijkwerker, fabrieksarbeider en tuinman. Daarnaast was hij een verhalenschrijver, schilderde hij en maakte beelden en plaquettes. Wie het beeld heeft gemaakt, is onbekend. Het beeld straalt zorgzaamheid en aandacht voor elkaar uit. Precies waar we bij Noorderbreedte voor staan: aandacht voor de bewoners en zorgen voor een waardevolle dag door te kijken naar iemands wensen en levensverhaal.

Onthulling en festiviteiten voor bewoners
De bewoners wonen al sinds eind 2019 naar tevredenheid in de nieuwbouwwoningen. In juni 2020 werd de gehele verbouwing afgerond. Maar door corona kon een feestelijke opening tot nu toe niet plaatsvinden. Ook nu kan het nog niet groots worden gevierd. Daarom is besloten om de herplaatsing van het standbeeld in een klein gezelschap te doen. Het standbeeld werd onthuld door twee bewoners van Toutenburg in het bijzijn van onder anderen de kwaliteitsverpleegkundige en regiomanager. Daarnaast was er donderdag voor alle bewoners in twee verschillende groepen een bingo met aansluitend een Chinese maaltijd op hun woning.

Landelijk en regionaal expertisecentrum
Toutenburg is als expertisecentrum voor Korsakov en Gerontopsychiatrie gecertificeerd als Topcare-locatie. Daarmee wordt er onder meer volop onderzoek gedaan in samenwerking met andere organisaties en universiteiten. Naar verwachting wordt Toutenburg in 2022 ook officieel in Noordoost-Nederland het enige regionale expertisecentrum (REC) voor Korsakov. In 2023 hopen we dat Toutenburg zich daarnaast een landelijk doelgroep expertisecentrum (DEC) Gerontopsychiatrie mag noemen. Daarmee zorgt Noorderbreedte ervoor dat er een landelijk dekkend netwerk is voor hoogspecialistische doelgoepen. Door meer samen te werken wordt de kennis verder gedeeld en ontwikkeld. De nieuwbouwlocatie voldoet aan alle eisen van een modern expertisecentrum. De audits moeten de verdere goedkeuring geven.

Ruim omgezet terrein
Op het terrein van Toutenburg staan zes woonunits met daarin twaalf woongroepen. Elke groepswoning heeft tien bewoners die elk een eigen studio hebben. De bewoners kunnen elkaar ontmoeten in een gezamenlijke huiskamer. Er is ook een nieuw werkgebouw: It Talint, waar de werk- en dagbesteding plaatsvindt. Het Boschhuis is het nieuwe ontmoetings- en behandelcentrum. Het terrein is ongeveer 35 hectare en kenmerkt zich door de ruime opzet.

Rondleiding aanvragen
Ben u benieuwd naar onze locatie en wilt u een rondleiding aanvragen? Dat kan! U kunt ons bellen op (058) 280 30 30 of vul onderstaand formulier in. Dan hoort u zo snel mogelijk van ons.