Voorbereid op tweede coronagolf met behulp van virtual reality

Het project ‘Anders Werken In De Zorg Fryslân’ presenteerde gisteren de VR-training COVID-19-COACH. In deze tweedaagse training krijgen zorgmedewerkers een training met theorie, richtlijnen en adviezen rondom COVID-19. Bijvoorbeeld hoe je veilig en hygiënisch kunt werken om  besmetting te voorkomen. Of hoe je omgaat met een acute uitbraak. De VR-module zoomt in op twee concrete praktijksituaties met coronapatiënten: in de thuiszorg en in een zorginstelling. Omdat met VR de situatie heel intens wordt beleefd, is het leereffect groot.

Oefenen in een concrete situatie

De VR-module is te volgen via 2D (smartphone, tablet of laptop) en 3D (VR-bril). De medewerker krijgt per praktijksituatie een interactieve video van 15 minuten te zien. Daarin moet hij vragen beantwoorden of reageren. Het is een beetje te vergelijken met een game. Aan het eind van de module scoort de medewerker sterren waaraan hij kan zien hoe goed het is gegaan. Deze data worden verzameld zodat een zorgorganisatie kan zien op welke onderwerpen eventueel extra scholing nodig is.

Anders werken in de zorg

De VR-module werd ontwikkeld door ‘Anders werken in de zorg Fryslân’. In dit programma werkt Noorderbreedte met acht Friese zorginstellingen samen om slimme zorgtechnologieën te introduceren. Dit is nodig omdat de arbeidsmarkt voor zorgpersoneel onder grote druk staat. Anders werken betekent ook anders opleiden. VR wordt steeds vaker toegepast in het onderwijs en lijkt een bijzonder efficiënt leermiddel te zijn. De tweedaagse training COVID-19-COACH is een initiatief van het Expertiseteam Corona Friesland. Hierin werken de Friese zorginstellingen, Zorgkantoor Friesland en GGD Fryslân samen. Het expertiseteam organiseert verschillende activiteiten. Zo fungeert het team ook als een centraal informatiepunt waar de instellingen terecht kunnen voor vragen over protocollen of ‘best practices’.

Programmamanager ‘Anders Werken in de zorg Fryslân’ Paulien van der Meulen: “Deze samenwerking tussen verschillende Friese partijen is op het juiste moment ontstaan. Wij wilden experimenteren met VR en het expertiseteam ging met een coronatraining voor de zorg aan de slag.”

Vervolg

Er is inmiddels ook uit andere delen van het land belangstelling voor deze VR-module. Iedereen kan gebruik van maken van de module en deze inkopen via www.anderswerkenindezorg.nl.

Paulien van der Meulen: “Gisteren was de kick-off. We gaan nu bekijken hoe we deze training binnen Noorderbreedte gaan inzetten.”

Deelnemende organisaties ‘Anders werken in de zorg Fryslân’: Noorderbreedte (penvoerder), ZuidOostZorg, Zorggroep Alliade, Kwadrantgroep, Patyna, Mienskipssintrum Leppehiem, Valuas Zorggroep en Zorggroep Sint Maarten.

Voor meer informatie over de COVID-19 VR-module kunt u contact opnemen met Paulien van de Meulen, programmamanager Anders werken in de zorg Fryslân, T 06 – 83 52 97 30.

Voor meer informatie over de inhoud van de tweedaagse training COVID-19-COACH kunt u contact opnemen met de perstelefoon van GGD Fryslân, T 088 – 22 99 992.