Dementie op jonge leeftijd

Op onze locatie Jabikshof in Leeuwarden is een speciale woongroep met twee woningen voor totaal 16 bewoners. Er is een multidisciplinair team van zorgmedewerkers verantwoordelijk voor zorg voor deze groep bewoners. Zij zijn gespecialiseerd in de unieke zorg die deze groep nodig heeft. Dana van der Molen is als Psycholoog betrokken bij de dagelijkse zorg. “Geen dag en geen week is hetzelfde. Dat betekent dat we elke dag de puzzel, om de juiste zorg te bieden aan onze bewoners, opnieuw leggen. Dit is een uitdaging en daarbij is het fijn om samen te werken in een gedreven team.”

Wij kennen het levensverhaal van onze bewoners. En in de dagelijkse zorg zijn de wensen, behoeften en mogelijkheden van de bewoner ons uitgangspunt. Daar passen we onze zorg en behandeling op aan. Iedereen kan er wonen en leven zoveel mogelijk als thuis. Daarnaast organiseren we activiteiten die een bijdrage leveren aan het hebben van een waardevolle dag. Patrick del Grosso is verpleegkundige en gaat er graag op uit met de bewoners. “Een bezoek aan het dolfinarium of AquaZoo is favoriet.” Elke avond wordt er, vaak samen met familieleden, zelf gekookt en ze kijken en luisteren graag naar muziek. “Het is maar waar iemand die dag behoefte aan heeft en blij van wordt. Alles mag en niets hoeft.”

De betrokkenheid en aanwezigheid van familie speelt een belangrijke rol bij het realiseren van een waardevolle dag. Zij worden zo veel mogelijk betrokken bij het dagelijkse leven. Het effect van de ziekte van hun naaste is zwaar voor de (vaak) jonge partners en kinderen. Daarom organiseren we familie-avonden* waar familieleden ervaringen met elkaar kunnen delen en steun bij elkaar kunnen vinden.

Sinds 1 januari 2021 zijn we aangesloten bij het Kenniscentrum Dementie Op Jonge Leeftijd. Dit is voor ons waardevol om de zorg voor de jonge volwassenen met dementie verder te blijven verbeteren. Want de unieke problematiek die speelt bij deze groep cliënten vraagt er om te blijven leren en de zorg steeds verder te verbeteren. Zo kunnen we samen het beste van de beste zorg bieden.

Noorderbreedte bied persoonsgerichte en warme zorg. Samen met naasten en vrijwilligers zetten we ons in om van elke dag een waardevolle dag te maken

*Gezien de coronamaatregelen kunnen we op dit moment tijdelijk geen familieavonden organiseren.