Vacature: Vrijwilliger hospice in Kollum

Vrijwilliger hospice bij Meckama State in Kollum

Word jij een van onze vrijwilligers bij het nieuw te open hospice in Kollum? Als vrijwilliger in een hospice heb je een belangrijke rol in de laatste fase van het leven van de gasten en hun naasten. Je zorgt voor een huiselijke sfeer, een bloemetje op tafel, verse koffie en thee in de huiskamer, bereiden van de maaltijd, voorlezen van een boek en ‘er gewoon zijn’ op momenten dat er niets gezegd hoeft te worden. Afhankelijk van de wensen van een gast, ondersteun je de zorgmedewerker en/of de gast bij zorgtaken. Je biedt aandacht en een luisterend oor, zowel aan de gast als aan de naasten of
bezoekers. Voor ons nieuw te openen hospice bij onze zorglocatie Meckama State zijn wij op zoek naar meerdere vrijwilligers. Herken jij je hierin? Lees dan verder of neem direct contact met ons op.

Nieuw te openen hospice bij Meckama State
In het nieuw te openen High-Care hospice (verwacht eind december 2024) bij Meckama State bieden we liefdevolle en persoonsgerichte zorg aan mensen die ernstig ziek zijn, voor wie genezing niet meer mogelijk is en in een hospice hun leven willen afronden. Er zijn drie appartementen, een gezamenlijke huiskamer en een eigen ingang. Een speciaal multidisciplinair team van zorgprofessionals biedt 24 uur per dag, zeven dagen per week zorg en ondersteuning. Voor dit team zoeken wij vrijwilligers die een belangrijke bijdrage hebben in dit team.

Werkzaamheden
Naast dat je er als vrijwilliger bent voor het zorgen van een huiselijke sfeer, bereiden
van de maaltijd en het bieden van een luisterend oor, ondersteun je de zorgmedewerker
en/of gast bij zorgtaken. Uiteraard altijd afhankelijk van de situatie van de gast en naar
beoordeling van de zorgmedewerker. Je kunt daarbij denken aan:

 • Assisteren van de zorgmedewerker bij de dagelijkse lichamelijke verzorging van de gast met wassen en aankleden.
 • Helpen van de gast bij mondverzorging, scheren, verzorgen van de nagels, bij de toiletgang.
 • Helpen van de gast met in en uit bed stappen, gaan zitten of opstaan uit stoel, bed of bank.
 • Je verricht géén medische en/of verpleegkundige handelingen.

Als vrijwilliger bij het hospice ben je integer, zorgzaam, flexibel, beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel en een invoelend vermogen. Je denkt in mogelijkheden en
neemt initiatief. Je bent bereid om zorgtaken en huishoudelijke taken uit te voeren. Uiteraard is het belangrijk dat je kunt omgaan met ernstig zieke gasten en hun naasten waarbij verlies en rouw plaatsvinden. Je beschikt daarom over uitstekende communicatieve, sociale vaardigheden en je kunt inschatten wat een gast of naaste daarin nodig heeft. Als je Fries verstaat is dat een voordeel.

Wat vragen wij jou als vrijwilliger
De rol als vrijwilliger bij een hospice is veelomvattend, maar daardoor juist heel waardevol.
Het betekent dat je:

 • voor minimaal 1 dagdeel van 4 uur per week beschikbaar bent. Dit kan zijn in de ochtend, middag of avond, doordeweeks en/of weekend.
 • deel uitmaakt van het multidisciplinaire hospice team.
 • deelneemt aan themabijeenkomsten en een regulieroverleg.
 • bereidt bent je eigen deskundigheid te vergroten door trainingen op het gebied van palliatieve zorg en de rol van vrijwilliger daarin. Uiteraard zijn de kosten van die trainingen voor ons.

Wat bieden wij?
Na een ruime inwerkperiode door ervaren zorgvrijwilligers en verpleegkundigen bieden we jou zinvol en waardevol vrijwilligerswerk in een prettige omgeving, waar het mogelijk is om van betekenis te zijn voor de gasten, hun naasten en jouw collega vrijwilligers en zorgmedewerkers. En waar bovenal belangstelling en aandacht is voor elkaar.

Verder kun je van ons verwachten:

 • reiskostenvergoeding op basis van openbaar vervoer;
 • collectieve aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering;
 • elk kwartaal een nieuwsbrief voor vrijwilligers;
 • jaarlijks uitstapje met collega vrijwilligers;
 • kerstviering met medewerkers, vrijwilligers met een hapje en drankje en kerstattentie.

Interesse of meer informatie?
Wil je meer informatie of zeg je direct “ja dit is iets voor mij”? Neem dan contact op met Tanja Hunneman-Noltes via 06-19 760 931 of tanja.noltes@nb.nl. Zij is als leidinggevende betrokken bij het hospice. Ben je nu al vrijwilliger bij Meckama State dan kun je ook contact opnemen met Cindy van der Molen, coördinator welzijn via 06-36 317 020 of cindy.van.der.molen@nb.nl
Voor meer informatie over Noorderbreedte en Meckama State kijk op www.noorderbreedte.eu.