Nieuwbouw Toutenburg

Op deze pagina houden wij u op de hoogte over de bouw van Toutenburg. Volg ook Toutenburg op Facebook voor het laatste nieuws.

Documenten
Tekening nieuwbouw 19 juli 2018 (PDF)

Vragen over de bouw?
Stuur dan een e-mail naar de projectleider van de bouw, Jan van der Wielen, j.vdwielen@vgb.znb.nl. Facilitair coördinator Fokke Boersma, fokke.boersma@znb.nl, is de vaste contactpersoon voor de omwonenden van Toutenburg.

Waarom nieuwbouw?
Toutenburg zoals we het kenden, voldeed niet meer aan de kwaliteitsnormen die wij onze bewoners willen bieden. Het gebouw was verouderd en bepaalde voorzieningen niet of onvoldoende aanwezig. Daarom is besloten deze nieuwbouw te realiseren op hetzelfde terrein. Een locatie die toekomstbestendig is, waar bewoners een eigentijdse woning en toegang tot moderne faciliteiten krijgen. De locatie biedt intramurale zorg aan bewoners met het Korsakov-syndroom en gerontopsychiatrische problematiek. En biedt plek voor 120 bewoners.


NIEUWSUPDATE – september 2021

Waardevol standbeeld krijgt nieuwe ereplek bij Toutenburg
Op het terrein van Toutenburg keerde donderdag 23 september een waardevol standbeeld terug. Daarmee werd symbolisch gevierd dat Toutenburg compleet is vernieuwd en klaar is voor een betekenisvolle toekomst. Het standbeeld werd onthuld in het bijzijn van medewerkers en bewoners. 

Standbeeld voor zorgzaamheid en aandacht
Het standbeeld is altijd al bepalend geweest voor Toutenburg. Het stond voorheen bij het oude pand aan de Rijksweg. Bij de nieuwbouw werd besloten het beeld te laten restaureren. Dat werk is nu gedaan en daarmee heeft het beeld weer een vaste plek op het terrein van Toutenburg. Het kunstwerk is weer voor iedereen te zien die het terrein op komt rijden. Het bijzondere beeld laat een oudere man zien die wordt ondersteund door een vrouwelijke zorgverlener. Het beeld is in de jaren 60 gemaakt door Mindert Wilstra. Hij had vele talenten, zo werkte hij als boerenknecht, dijkwerker, fabrieksarbeider en tuinman. Daarnaast was hij een verhalenschrijver, schilderde hij en maakte beelden en plaquettes. Wie het beeld heeft gemaakt, is onbekend. Het beeld straalt zorgzaamheid en aandacht voor elkaar uit. Precies waar we bij Noorderbreedte voor staan: aandacht voor de bewoners en zorgen voor een waardevolle dag door te kijken naar iemands wensen en levensverhaal.

Onthulling en festiviteiten voor bewoners
De bewoners wonen al sinds eind 2019 naar tevredenheid in de nieuwbouwwoningen. In juni 2020 werd de gehele verbouwing afgerond. Maar door corona kon een feestelijke opening tot nu toe niet plaatsvinden. Ook nu kan het nog niet groots worden gevierd. Daarom is besloten om de herplaatsing van het standbeeld in een klein gezelschap te doen. Het standbeeld werd onthuld door twee bewoners van Toutenburg in het bijzijn van onder anderen de kwaliteitsverpleegkundige en regiomanager. Daarnaast was er donderdag voor alle bewoners in twee verschillende groepen een bingo met aansluitend een Chinese maaltijd op hun woning.

November 2020 Begin november zijn de eerste van in totaal 20.000 nieuw te planten bomen geplant. Sinds november 2019 wonen de bewoners van Toutenburg met veel plezier in hun nieuwe woningen. En nu is het de beurt aan het opnieuw vormgeven van het terrein.

Herplanting 20.000 bomen
Medewerkers van de organisatie Niemand aan de Zijlijn in Tytsjerksteradiel hadden de eer om de eerste bomen te planten.  Om de nieuwbouw, die in 2018 begon, mogelijk te maken moest een heel aantal bomen worden gekapt. Met het planten van deze eerste bomen is nu begonnen met het terugplaatsen van 20.000 nieuwe bomen. Het project wordt uitgevoerd door bewoners van Toutenburg samen met de organisatie Niemand aan de Zijlijn en is naar verwachting in 2021 klaar. Het terrein van zorglocatie Toutenburg is ca. 35 hectare groot en kenmerkt zich door zijn ruime opzet met veel groen en een groot bosgebied.

juni 2020 – Golfkarren  dankzij Stichting Toutenburgfonds
De nieuwbouw van zorglocatie Toutenburg van Noorderbreedte in Noardburgum is officieel afgerond. Ondertussen maken de bewoners ook al volop gebruik van het terrein. Bewoners die minder mobiel zijn, worden met vervoerd richting hun werk- en dagbesteding met golfkarren. Dankzij Stichting Toutenburg Fonds heeft Noorderbreedte er twee golfkarren voor zes personen bij gekregen.

Onlangs overhandigde de heer H. Smorenburg voorzitter van Stichting Toutenburg Fonds symbolisch de sleutels.
Stichting Toutenburg Fonds –opgericht in 1987- heeft als doel middelen/gelden bijeen te brengen voor projecten en activiteiten die bijdragen aan een waardevolle dag voor de bewoners van Toutenburg.

mei 2020

Nieuwbouw Toutenburg gereed: klaar voor de toekomst

Op 2 juni wordt de nieuwbouw van zorglocatie Toutenburg definitief afgerond. Sinds november 2019 wonen de bewoners van Toutenburg al naar tevredenheid in hun nieuwe woningen. Binnenkort worden de bouwactiviteiten afgerond van Het Boschhuis. Daarmee kan op dinsdag 2 juni dit nieuwe ontmoetings- en behandelcentrum officieel in gebruik worden genomen. In Het Boschhuis zijn diverse behandelruimtes voor onder anderen de arts, psycholoog, maatschappelijk werker, fysiotherapeut en tandarts. Verder zijn er twee ruimtes voor beeldende therapie en muziektherapie.

Waardevolle ontmoetingsplek

Het Boschhuis is daarnaast natuurlijk vooral bedoeld voor de bewoners en naasten van Toutenburg. Bewoners kunnen elkaar in het nieuwe centrum ontmoeten, een praatje maken en koffiedrinken. In het oude gebouw was ook een dergelijke ontmoetingsplek met de naam Het Boschhuis.

Laatste werkzaamheden
Na de oplevering van Het Boschhuis zijn we er overigens nog niet helemaal. We moeten nog wat puntjes op de i zetten. We willen onder meer het terrein verder inrichten. De kunstobjecten en klokkentoren krijgen bijvoorbeeld nog een definitieve nieuwe plek. Na de opening van Het Boschhuis wordt verder nog het laatste deel van de oudbouw gesloopt. Daarna is het nieuwe Toutenburg helemaal toekomstbestendig. En daarmee komt er tegelijkertijd een officieel eind aan het oude gebouw dat sinds 1959 het eerste verpleeghuis in Nederland was voor ouderen met dementie.

Golfkarren voor bewoners
Ondertussen maken de bewoners natuurlijk al volop gebruik van het terrein. Zij lopen over het terrein richting hun werk- en dagbesteding. Voor wie slecht ter been is, hebben we de golfkarren om bewoners naar hun werklocaties te brengen. Dankzij Stichting Toutenburgfonds hebben we er nog eens twee golfkarren voor zes personen bij gekregen. We zijn er ontzettend blij mee en onze bewoners maken er al dankbaar gebruik van.

april 2020

Een paar weken geleden is gestart met de fundering van het ontmoet- en behandelcentrum “Het Boschhuis”. Begin deze week zijn de prefab units geplaatst en op dit moment wordt de dakbedekking sluitend gemaakt. Ondertussen is de installateur aan de slag. Als alles volgens plan verloopt, kan half mei gestart worden met het inrichten en daarna het gebruik van “Het Boschhuis”.

“Het Boschhuis” is een ontmoet- en behandelcentrum voor bewoners en naasten van Toutenburg. Zo zijn er ruimtes voor behandelingen van o.a. psychologen, maatschappelijk werk, tandarts en fysiotherapeut. Voor het aanbieden van vak-therapie zijn er twee therapieruimtes: voor beeldende- en muziektherapie. En bewoners kunnen er elkaar ontmoeten: een praatje maken, een kopje koffie/thee of iets fris drinken, samenzijn met familie/bezoek.

Het gehele bouwterrein is omsloten door hekken om een veilig bouwterrein te creëren. Daarnaast is er op dei manier geen contact tussen de medewerkers van de bouw en de bewoners en medewerkers. Om de bewoners ook op die manier te beschermen tegen het coronavirus

  

november 2019
Alle bewoners, en ook medewerkers, zijn van 4 tot en met 8 november verhuisd naar de nieuwbouw. De verhuizing ging zo voorspoedig dat deze zelfs versneld kon worden. De bewoners wonen nu in de nieuwbouw en hebben hun nieuwe appartementen ingericht. Nieuw Toutenburg heet vanaf nu ‘Toutenburg‘ en is het expertisecentrum voor het syndroom van Korsakov en ouderen met psychiatrische problemen in Friesland.

Afscheid Nieuw Toutenburg
Op maandagmiddag 18 november is afscheid genomen van het oude woonzorgcentrum, dat in 1959 haar deuren opende. Bewoners, familie, (oud-)medewerkers en vrijwilligers konden nog een laatste ronde doen door Nieuw Toutenburg. De klokken werden voor de laatste keer geluid en de vlag gestreken. Na afloop werd er nagepraat met beelden en filmpjes van vroeger, genietend van snert en een broodje.

Nieuwsarchief
Oktober 2019
Op zaterdag 12 oktober houdt Toutenburg van 10.00 tot 12.00 uur Open Huis! We zijn trots op de nieuwbouw en willen dat graag laten zien. Medewerkers, oud-medewerkers, familie van bewoners, omwonenden, Noardburgumers en andere relaties van Noorderbreedte zijn dan ook van harte welkom om het nieuwe werkgebouw te bekijken en een woning in het nieuwe Toutenburg.

Rondleiding start in het ‘It Talint’
Het nieuwe werkgebouw heet It Talint. Hier start de rondleiding van het Open Huis. Met borden op het terrein worden bezoekers hier naar toe geleid en de ontvangst is met koffie en thee. In het werkgebouw zijn medewerkers aanwezig om te vertellen over It Talint, de werk- en dagbesteding en de nieuwbouw. Daarna worden bezoekers meegenomen naar een volledig ingerichte woning in de nieuwbouw en krijgen hier uitleg over het woon- en zorgconcept van het expertisecentrum voor Gerontopsychiatrie en Korsakov.

Je bent van harte welkom!

September 2019

Een bijzonder moment! Donderdag 19 september is de bouw van Toutenburg definitief opgeleverd. De komende weken wordt er gewerkt aan de aankleding en inrichting. Ook de ICT wordt ingericht. Met de oplevering is er officieel een eind gekomen aan de bouwperiode en begint er nieuw stukje geschiedenis: de ingebruikname van het splinternieuwe expertisecentrum voor Gerontopsychiatrie en Korsakov. Medewerkers en bewoners verhuizen in november naar het nieuwe onderkomen.

Impressie van het nieuwe werkgebouw ‘It Talint’ – foto David Nieuwenhuis

Augustus 2019
De kogel is door de kerk. Er komt een hoofdgebouw bij de nieuwe woningen van Toutenburg. Het ‘Boschhuis’, zoals het hoofdgebouw gaat heten, krijgt een centrale functie. Hier komt de receptie, een kleine horecashop, behandelruimtes en kantoorfaciliteiten.

Binnenkort wordt de vergunning hiervoor aangevraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer er wordt gestart met de bouw. De verwachting is dat het Boschhuis in februari in gebruik wordt genomen.

Nieuwsarchief

mei 2019
De bouw gaat voorspoedig. De verwachting is dat onze bewoners en medewerkers in november kunnen verhuizen naar het nieuwe Toutenburg. Daarna wordt het oude gebouw gesloopt en komt er een einde aan het kenmerkende woonzorgcentrum in Noardburgum. Het nieuwe woonzorgcentrum krijgt ongetwijfeld hetzelfde aanzien.

december 2018
Een bewoner, een medewerker en een vrijwilliger hebben vrijdag 7 december de eerste stenen gelegd van de nieuwbouw van het zorgcomplex Toutenburg in Noardburgum. De nieuwbouw vervangt de huidige woonzorglocatie Nieuw Toutenburg en wordt gebouwd op hetzelfde terrein. De nieuwe Noorderbreedte locatie biedt straks intramurale zorg aan 120 bewoners met het Korsakov syndroom en gerontopsychatrische problematiek. De verwachting is dat de bewoners na de zomer in 2019 hun intrek nemen in Toutenburg.

Genodigden waaronder bewoners, medewerkers, bouwers en omwonenden, kwamen vrijdagochtend op Nieuw Toutenburg bij een om getuige te zijn van het leggen en lijmen van de eerste stenen. Deze handeling werd gedaan door een van de langste bewoners van Nieuw Toutenburg en een medewerker en vrijwilliger die beide al voor een lange tijd verbonden zijn aan het woonzorgcentrum. Voorheen was het complex bekend als verpleeghuis voor dementerende ouderen. Al jaren worden er cliënten met het syndroom van Korsakov en gerontopsychiatrie gehuisvest. Met het plaatsen van de eerste stenen is het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van de toekomstbestendige woonzorglocatie. Na afloop werd het feestelijke moment gezamenlijk gevierd met gebak.

Toutenburg biedt straks moderne woon- en zorgfaciliteiten
Het nieuwe Toutenburg biedt straks plek voor 120 bewoners en bestaat uit 12 woonzorgunits. Elk unit heeft 10 appartementen en een buurtkamer waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De toekomstbestendige locatie biedt de bewoners moderne zorgfaciliteiten en eigentijdse woningen. Naast de woonzorgunits wordt er ook een werkgebouw gerealiseerd waar de activiteiten voor bewoners worden georganiseerd (werk- en dagbesteding). De huidige en toekomstige faciliteiten liggen in een groen en bosrijk gebied. Wanneer de bewoners eenmaal zijn verhuisd naar het nieuwe zorgcomplex, wordt de inmiddels verouderde locatie afgebroken. Hiermee komt er ook een eind aan een van de meest bijzondere zorglocaties in Friesland. Als eerste verpleeghuis in Nederland opende Nieuw Toutenburg in 1959 haar deuren voor ouderen met dementie.

Foto’s: collega David Nieuwenhuis

september 2018
Vanaf dinsdag 18 september wijzigt de in-/uitrit naar Nieuw Toutenburg vanwege de nieuwbouw. Normaal is deze aan de Zomerweg. Om veilig het terrein op te kunnen tijdens de bouw, is de toegang voor medewerkers, bezoekers en leveranciers via de ventweg, naast de Rijksstraatweg. De toegang aan de Zomerweg wordt voor het bouwverkeer. Deze situatie geldt gedurende de nieuwbouw, dus tot najaar 2019.

augustus 2018
De voorbereidingen voor de bouw zijn gestart. De nutsbedrijven hebben hun werk op het terrein in kaart gebracht en de vijver is inmiddels gedempt. In september gaat bouwbedrijf Jorritsma aan de slag met de voorbereidingen op het terrein. Zo komt er een nieuwe toegangsweg naar het terrein, voor het bouwverkeer.

december 2017
Vrijdag 24 november hebben we een feestelijke bijeenkomst gehad in Nieuw Toutenburg waar onze geschiedenis werd vastgelegd in een prachtig boek ‘Een Thuis’ en door middel van een expositie. Op Omrop Fryslân reageerde locatiemanager Bert Renkema op de aanstaande nieuwbouw: “Er zal veel veranderen. Zo komen er twee-onder-een-kap-zorgvilla’s voor de verschillende woongroepen met elk een eigen entree. Daarbinnen is een gezamenlijke woonkamer en hebben bewoners een eigen studio van ongeveer dertig vierkante meter. Dat is veel meer dan nu.”

november 2017
In november hebben we selectiegesprekken gehad met verschillende aannemers. De bedoeling is dat we één aannemer selecteren dat bedrijf gaat samen met Noorderbreedte, Nieuw Toutenburg en CQ-living het definitieve plan maken. Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwbouw in de nazomer van 2019 gereed.