Topcare erkend

Toutenburg biedt uitstekende zorg aan kwetsbare cliënten. De zorg is goed, maar het kan altijd nog beter. Om die reden is onze zorglocatie al sinds 2018 de trotse bezitter van het predicaat Topcare. Als Topcare-expertisecentrum verbetert Toutenburg continu de kwaliteit van zorg en behandeling. Dat doen we onder meer met onderzoek en door samenwerking met universiteiten en hogescholen.

Wat is Topcare?
Topcare staat voor topzorg voor mensen met complexe aandoeningen die specialistische zorg nodig hebben. Toutenburg biedt dagbesteding en zorg aan ruim 120 mensen met gerontopsychiatrische klachten en Korsakov. Een speciaal Topcare-team komt elke maand bijeen om te bespreken hoe de zorg verder kan worden verbeterd. In het team zitten alle benodigde disciplines, van de specialist ouderengeneeskunde en verpleegkundigen tot de verzorgenden en medewerkers van werk- en dagbesteding. Kortom, alle zorg- en ondersteuningsmedewerkers die een cliënt nodig heeft passend bij zijn of haar behoeften en wensen.

Lees meer over Topcare op www.topcare.nl.

Wat doen we precies?
Het doen van onderzoek is een essentieel onderdeel van een Topcare-expertisecentrum. Toutenburg doet dit op verschillende manieren. Zo doen we mee aan wetenschappelijk onderzoek. Ook onze eigen zorgmedewerkers, studenten en stagiaires doen onderzoek. We werken samen met de NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden, onder andere met een eigen associate lector Ouderen met Psychische problemen, en met de Rijksuniversiteit Groningen, onder andere met een lidmaatschap van de UNO-UMCG. We richten ons met de onderzoeken op het bevorderen van:

  • de eigen regie van ouderen met psychische problemen;
  • de betrokkenheid van de naasten (familieparticipatie);
  • het beter begrijpen van het gedrag, zodat bepaalde gedragingen mogelijk kunnen worden voorkomen en de cliënt minder last ervaart.

Expertise delen met andere zorgprofessionals
Natuurlijk zijn wij er niet alleen voor de cliënten van Toutenburg. Juist als Topcare-expertisecentrum delen we graag onze expertise met huisartsen en collega-zorgorganisaties binnen de ouderenzorg en de GGZ.

  • We doen dit via diverse netwerkbijeenkomsten.
  • Wie een specifieke vraag heeft, kan zich altijd tot ons richten.We staan voor iedereen klaar om zo met elkaar de beste zorg te kunnen bieden.
  • Zo heeft Toutenburg onder anderen consulten in huis die uitleg kunnen geven over het omgaan met probleemgedrag of over gerontopsychiatrie en Korsakov.
  • Ook bij complexe problematiek helpen wij u graag verder met onze deskundigheid. Samen kijken we naar wat iemand nodig heeft en
    welke zorgoplossingen er mogelijk zijn. Zo bieden we samen het beste van de zorg.

Als u graag in gesprek wilt met Toutenburg als Topcare-expertisecentrum, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar. U kunt een afspraak maken via de receptie van zorgcentrum Toutenburg via 0511 – 47 94 79 of topcaretoutenburg@nb.nl.