Nieuwbouw Toutenburg

Op deze pagina houden wij u op de hoogte over de bouw van Toutenburg. Volg ook Toutenburg op Facebook voor het laatste nieuws.

 

Documenten
Tekening nieuwbouw 19 juli 2018 (PDF)

Vragen over de bouw?
Stuur dan een e-mail naar de projectleider van de bouw, Jan van der Wielen, j.vdwielen@vgb.znb.nl. Facilitair coördinator Fokke Boersma, fokke.boersma@znb.nl, is het vaste contactpersoon voor de omwonenden van Toutenburg.

Waarom nieuwbouw?
Toutenburg zoals we het kennen, voldoet niet meer aan de kwaliteitsnormen die wij onze bewoners willen bieden. Het huidige gebouw is verouderd en bepaalde voorzieningen die wij onze bewoners (en medewerkers) graag willen bieden, zijn niet of onvoldoende aanwezig. Er is dan ook besloten om nieuwbouw te realiseren op hetzelfde terrein. Een locatie die toekomstbestendig is, waar bewoners een eigentijdse woning en toegang tot moderne faciliteiten krijgen. De nieuwe locatie biedt, net als de huidige locatie, intramurale zorg aan bewoners met het Korsakov-syndroom en gerontopsychiatrische problematiek. De nieuwbouw biedt plek voor 120 bewoners.


NIEUWSUPDATE november 2019
Alle bewoners, en ook medewerkers, zijn van 4 tot en met 8 november verhuisd naar de nieuwbouw. De verhuizing ging zo voorspoedig dat deze zelfs versneld kon worden. De bewoners wonen nu in de nieuwbouw en hebben hun nieuwe appartementen ingericht. Nieuw Toutenburg heet vanaf nu ‘Toutenburg‘ en is het expertisecentrum voor het syndroom van Korsakov en ouderen met psychiatrische problemen in Friesland.

Afscheid Nieuw Toutenburg
Op maandagmiddag 18 november is afscheid genomen van het oude woonzorgcentrum, dat in 1959 haar deuren opende. Bewoners, familie, (oud-)medewerkers en vrijwilligers konden nog een laatste ronde doen door Nieuw Toutenburg. De klokken werden voor de laatste keer geluid en de vlag gestreken. Na afloop werd er nagepraat met beelden en filmpjes van vroeger, genietend van snert en een broodje.

Nieuwsarchief
Oktober 2019
Op zaterdag 12 oktober houdt Toutenburg van 10.00 tot 12.00 uur Open Huis! We zijn trots op de nieuwbouw en willen dat graag laten zien. Medewerkers, oud-medewerkers, familie van bewoners, omwonenden, Noardburgumers en andere relaties van Noorderbreedte zijn dan ook van harte welkom om het nieuwe werkgebouw te bekijken en een woning in het nieuwe Toutenburg.

Rondleiding start in het ‘It Talint’
Het nieuwe werkgebouw heet It Talint. Hier start de rondleiding van het Open Huis. Met borden op het terrein worden bezoekers hier naar toe geleid en de ontvangst is met koffie en thee. In het werkgebouw zijn medewerkers aanwezig om te vertellen over It Talint, de werk- en dagbesteding en de nieuwbouw. Daarna worden bezoekers meegenomen naar een volledig ingerichte woning in de nieuwbouw en krijgen hier uitleg over het woon- en zorgconcept van het expertisecentrum voor Gerontopsychiatrie en Korsakov.

Je bent van harte welkom!

September 2019

Een bijzonder moment! Donderdag 19 september is de bouw van Toutenburg definitief opgeleverd. De komende weken wordt er gewerkt aan de aankleding en inrichting. Ook de ICT wordt ingericht. Met de oplevering is er officieel een eind gekomen aan de bouwperiode en begint er nieuw stukje geschiedenis: de ingebruikname van het splinternieuwe expertisecentrum voor Gerontopsychiatrie en Korsakov. Medewerkers en bewoners verhuizen in november naar het nieuwe onderkomen.

Impressie van het nieuwe werkgebouw ‘It Talint’ – foto David Nieuwenhuis

Augustus 2019
De kogel is door de kerk. Er komt een hoofdgebouw bij de nieuwe woningen van Toutenburg. Het ‘Boschhuis’, zoals het hoofdgebouw gaat heten, krijgt een centrale functie. Hier komt de receptie, een kleine horecashop, behandelruimtes en kantoorfaciliteiten.

Binnenkort wordt de vergunning hiervoor aangevraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer er wordt gestart met de bouw. De verwachting is dat het Boschhuis in februari in gebruik wordt genomen.

Nieuwsarchief

mei 2019
De bouw gaat voorspoedig. De verwachting is dat onze bewoners en medewerkers in november kunnen verhuizen naar het nieuwe Toutenburg. Daarna wordt het oude gebouw gesloopt en komt er een einde aan het kenmerkende woonzorgcentrum in Noardburgum. Het nieuwe woonzorgcentrum krijgt ongetwijfeld hetzelfde aanzien.

december 2018
Een bewoner, een medewerker en een vrijwilliger hebben vrijdag 7 december de eerste stenen gelegd van de nieuwbouw van het zorgcomplex Toutenburg in Noardburgum. De nieuwbouw vervangt de huidige woonzorglocatie Nieuw Toutenburg en wordt gebouwd op hetzelfde terrein. De nieuwe Noorderbreedte locatie biedt straks intramurale zorg aan 120 bewoners met het Korsakov syndroom en gerontopsychatrische problematiek. De verwachting is dat de bewoners na de zomer in 2019 hun intrek nemen in Toutenburg.

Genodigden waaronder bewoners, medewerkers, bouwers en omwonenden, kwamen vrijdagochtend op Nieuw Toutenburg bij een om getuige te zijn van het leggen en lijmen van de eerste stenen. Deze handeling werd gedaan door een van de langste bewoners van Nieuw Toutenburg en een medewerker en vrijwilliger die beide al voor een lange tijd verbonden zijn aan het woonzorgcentrum. Voorheen was het complex bekend als verpleeghuis voor dementerende ouderen. Al jaren worden er cliënten met het syndroom van Korsakov en gerontopsychiatrie gehuisvest. Met het plaatsen van de eerste stenen is het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van de toekomstbestendige woonzorglocatie. Na afloop werd het feestelijke moment gezamenlijk gevierd met gebak.

Toutenburg biedt straks moderne woon- en zorgfaciliteiten
Het nieuwe Toutenburg biedt straks plek voor 120 bewoners en bestaat uit 12 woonzorgunits. Elk unit heeft 10 appartementen en een buurtkamer waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De toekomstbestendige locatie biedt de bewoners moderne zorgfaciliteiten en eigentijdse woningen. Naast de woonzorgunits wordt er ook een werkgebouw gerealiseerd waar de activiteiten voor bewoners worden georganiseerd (werk- en dagbesteding). De huidige en toekomstige faciliteiten liggen in een groen en bosrijk gebied. Wanneer de bewoners eenmaal zijn verhuisd naar het nieuwe zorgcomplex, wordt de inmiddels verouderde locatie afgebroken. Hiermee komt er ook een eind aan een van de meest bijzondere zorglocaties in Friesland. Als eerste verpleeghuis in Nederland opende Nieuw Toutenburg in 1959 haar deuren voor ouderen met dementie.

Foto’s: collega David Nieuwenhuis

september 2018
Vanaf dinsdag 18 september wijzigt de in-/uitrit naar Nieuw Toutenburg vanwege de nieuwbouw. Normaal is deze aan de Zomerweg. Om veilig het terrein op te kunnen tijdens de bouw, is de toegang voor medewerkers, bezoekers en leveranciers via de ventweg, naast de Rijksstraatweg. De toegang aan de Zomerweg wordt voor het bouwverkeer. Deze situatie geldt gedurende de nieuwbouw, dus tot najaar 2019.

augustus 2018
De voorbereidingen voor de bouw zijn gestart. De nutsbedrijven hebben hun werk op het terrein in kaart gebracht en de vijver is inmiddels gedempt. In september gaat bouwbedrijf Jorritsma aan de slag met de voorbereidingen op het terrein. Zo komt er een nieuwe toegangsweg naar het terrein, voor het bouwverkeer.

december 2017
Vrijdag 24 november hebben we een feestelijke bijeenkomst gehad in Nieuw Toutenburg waar onze geschiedenis werd vastgelegd in een prachtig boek ‘Een Thuis’ en door middel van een expositie. Op Omrop Fryslân reageerde locatiemanager Bert Renkema op de aanstaande nieuwbouw: “Er zal veel veranderen. Zo komen er twee-onder-een-kap-zorgvilla’s voor de verschillende woongroepen met elk een eigen entree. Daarbinnen is een gezamenlijke woonkamer en hebben bewoners een eigen studio van ongeveer dertig vierkante meter. Dat is veel meer dan nu.”

november 2017
In november hebben we selectiegesprekken gehad met verschillende aannemers. De bedoeling is dat we één aannemer selecteren dat bedrijf gaat samen met Noorderbreedte, Nieuw Toutenburg en CQ-living het definitieve plan maken. Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwbouw in de nazomer van 2019 gereed.