Opening foto-expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ in de Blokhuispoort in Leeuwarden

Op donderdagmiddag 14 april openden burgemeester Buma en mevrouw Kwast, bewoonster van Noorderbreedte, de foto-expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’. Deze expositie laat 44 bijzondere portretten zien van bewoners bij Noorderbreedte, die hun dierbaarste herinneringen delen aan de bevrijding van 77 jaar geleden. De expositie is van 15 april tot en met 19 mei te bewonderen in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

Verhalen die niet verloren mogen gaan
Voor bewoners van Noorderbreedte is Bevrijdingsdag ieder jaar een moment waarop herinneringen aan de bevrijding bovenkomen. Stuk voor stuk verhalen die niet verloren mogen gaan. Noorderbreedte heeft deze verhalen gebundeld in een boek en de gelijknamige foto-expositie ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’. De expositie laat bijzondere portretten zien van bewoners. Zij delen mooie herinneringen, maar ook hartverscheurende momenten, die diepe sporen hebben nagelaten in hun leven. Fotograaf Menno de Boer heeft de bewoners en hun dierbare voorwerpen geportretteerd. Zorgmedewerkers bij Noorderbreedte legden – soms samen met kinderen en kleinkinderen – de meest bijzondere verhalen vast op papier.

Vrijheid vieren in tijden van oorlog
Noorderbreedte realiseert zich dat de foto-expositie op een bijzonder gevoelig moment komt vanwege de oorlog in Oekraïne. Tegelijkertijd is het juist in deze tijd extra belangrijk om stil te blijven staan bij de waarde van vrede en vrijheid.

Bijzonder boek
Het boek ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ is verkrijgbaar op www.noorderbreedteviertdevrijheid.nl en in de winkel en de webshop van het Fries Verzetsmuseum. De opbrengsten van het boek gaan naar het Fries Verzetsmuseum, dat als doel heeft om dit soort bijzondere oorlogsverhalen niet verloren te laten gaan.