Noorderbreedte viert de vrijheid

Verhalen die niet verloren mogen gaan

Ieder jaar rond 4 en 5 mei komen er levendige herinneringen aan de bevrijding naar boven bij onze bewoners. Mooie herinneringen, maar ook hartverscheurende momenten, die diepe sporen hebben nagelaten in het levensverhaal van onze bewoners.

“Voor mij is Bevrijdingsdag de zwartste bladzijde uit mijn leven.”

In november 2019 presenteerde prinses Mabel het jaarthema ‘Verhalen om nooit te vergeten’ voor de viering van 75 jaar vrijheid. Dat was voor ons aanleiding om in 2020 te starten met het verzamelen van deze bijzondere verhalen en ze te bundelen in een boek ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’. Al snel groeide het plan om deze verhalen samen met de indrukwekkende bewonersportretten te exposeren in de gelijknamige foto-expositie in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. De publicatie van het boek werd een jaar uitgesteld en de foto-expositie tot tweemaal toe geannuleerd.

Noorderbreedte viert de vrijheid
Maar gelukkig heeft de expositie van de 44 bijzondere portretten en verhalen in 2022 alsnog de gewenste vorm gekregen die wij in 2020 voor ogen hadden. Van vrijdag 15 april tot en met donderdag 19 mei 2022 was de foto-expositie te bezichtigen in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Het was een expositie vol dierbare en bovenal ontroerende herinneringen, die soms pas voor de allereerste keer worden gedeeld door onze bewoners.

Bestel uw boek
Bent u benieuwd naar de bijzondere verhalen en portretten? U kunt het boek voor € 7,50 per exemplaar bestellen via onze website. Tevens kunt u dit boek ook aanschaffen in de webshop of de winkel van het Fries Verzetsmuseum. De opbrengsten van het boek schenken we aan het Fries Verzetsmuseum, dat als doel heeft om dit soort verhalen niet verloren te laten gaan.