Noorderbreedte viert de vrijheid

Verhalen die niet verloren mogen gaan

Ieder jaar rond 4 en 5 mei komen er levendige herinneringen aan de bevrijding naar boven bij onze bewoners. Mooie herinneringen, maar ook hartverscheurende momenten, die diepe sporen hebben nagelaten in het levensverhaal van onze bewoners.

“Voor mij is Bevrijdingsdag de zwartste bladzijde uit mijn leven.”

Vandaar dat we in 2020 zijn gestart met het verzamelen van deze bijzondere verhalen, om ze te bundelen in een boek. Al snel groeide het plan om deze verhalen samen met de indrukwekkende bewonersportretten te exposeren in de gelijknamige foto-expositie in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

Noorderbreedte viert de vrijheid
Helaas gooide het coronavirus vorig jaar roet in het eten. De publicatie van het boek werd uitgesteld en de foto-expositie geannuleerd. Maar inmiddels ligt het boek ‘Noorderbreedte viert de vrijheid’ bij de drukker. Het is een boek geworden vol dierbare en bovenal ontroerende herinneringen, die soms pas voor de allereerste keer worden gedeeld door onze bewoners.

Reizende expositie
Op dinsdag 4 mei 2021 was in Meckama State in Kollum, op gepaste wijze, de opening van de foto-expositie. Om iedereen de gelegenheid te geven deze bijzondere portretten en verhalen te zien, zal de foto-expositie een jaar lang langs bijna alle Noorderbreedte-locaties reizen, om vervolgens op 5 mei 2022 te eindigen in De Blokhuispoort in Leeuwarden. De locaties en data van de reizende expositie vindt u hier.

Bestel uw boek
Bent u benieuwd naar het eindresultaat? U kunt het boek voor € 7,50 per exemplaar bestellen via onze website of bij een van onze locaties. De opbrengsten van het boek schenken we aan het Fries Verzetsmuseum, dat als doel heeft om dit soort verhalen niet verloren te laten gaan.