Meerdere festiviteiten rondom 50-jarig bestaan Meckama State

Onze zorglocatie Meckama State bestaat 50 jaar en zo’n mijlpaal willen we bij Noorderbreedte natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Vanwege corona kan het niet grootschalig worden gevierd. Daarom is er gekozen voor meerdere verspreide festiviteiten. Zo is er een speciale diavoorstelling te zien, krijgt de locatie een blijvende herinnering en is er een nieuwe tijdcapsule geplaatst. Kortom, genoeg activiteiten om een heel feestelijk gevoel van te krijgen.

Ons woonzorgcentrum in Kollum bestaat woensdag 13 oktober precies een halve eeuw. Meckama State biedt zorg aan ouderen met een lichamelijke beperking en dementie. Ook is een dagbesteding voor mensen die niet bij Meckama State wonen. De zorglocatie werd in 1971 geopend als Nij Meckama. Sinds die tijd is de locatie een plek geweest voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Een doorlopende diavoorstelling die vanaf 13 oktober een week lang te zien is, toont foto’s uit het 50-jarig bestaan.

Opening en kleinschalige festiviteiten
De diavoorstelling is 13 oktober om 10.00 uur met een koffiemoment gestart op het Stateplein in Meckama State. Dit gebeurde in het bijzijn van een kleine afvaardiging van bewoners en huurders. De overige bewoners, huurders en medewerkers werden getrakteerd op iets lekkers bij de koffie. In de middag kregen alle bewoners een lekkere stamppot met een feestelijk dessert. Aan het eind van de middag zijn de vrijwilligers uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje de diavoorstelling te komen bekijken. Op deze manier krijgt iedereen gespreid de kans om het 50-jarig bestaan te vieren.

Bijzonder moment met tijdcapsule
Op woensdagmiddag stond er ook een ander bijzonder moment gepland. De regiomanager van Noorderbreedte blikte samen met een aantal genodigden terug op de geschiedenis van Meckama State. Daarbij is ook de inhoud van een tijdscapsule besproken. Het ging hierbij om de verhalen van negen mensen. Zij gaven in 2006 antwoord op de vraag over hoe het wonen en leven bewoners van Meckama State er tijdens het 50-jarig bestaan uit moet zien. Bewoners, vrijwilligers en kinderen van medewerkers gaven toen hun toekomstvisie. Op 13 oktober werd duidelijk of Meckama State aan die toekomstverwachtingen heeft voldaan. Daarna zijn er nieuwe verhalen, van onder anderen bewoners, huurders, vrijwilligers en de Cliëntenraad, in de capsule gedaan om over vijftien jaar opnieuw te worden geopend. De originele tekeningen die in 2006 in de koker zaten, zijn er ook weer ingedaan.

Verbouwing bezig
Tijdens het 65-jarig bestaan in 2036 zal Meckama State er zeker weer anders uitzien. We zijn namelijk in januari begonnen met een verbouwing. Daarmee wordt het wonen voor alle bewoners verder verbeterd. Zo komen er op elke etage buurtkamers bij. In deze ruimten ontmoeten de bewoners elkaar en kunnen ze onder meer meedoen aan diverse activiteiten. Er is altijd iemand in de buurtkamer aanwezig voor zorg en ondersteuning. Het is de bedoeling dat er straks in de buurtkamer wordt gekookt en dat er met elkaar wordt gegeten. We vinden het belangrijk om iedereen zoveel mogelijk de kans geven zijn of haar leven te leiden zoals hij of zij dat wil. En op die manier te helpen bij elke dag een waardevolle dag. Naast de buurtkamers worden ook de appartementen verbeterd en waar nodig keukens en badkamers gemoderniseerd.

Zitbank als blijvende herinnering
Maar de diavoorstelling en de tijdscapsule zijn niet de enige manier waarmee het 50-jarig bestaan wordt gevierd. De zorglocatie kreeg woensdag een mooie blijvende herinnering, in de vorm van een zitbank. Deze komt bij de ingang van Meckama State aan de Tsjerk Hiddesstraat te staan. Deze plek is bewust gekozen, omdat hier vaak mensen wachten op bijvoorbeeld een taxi. Op donderdag 14 oktober worden de bewoners nog verrast met de komst van Griet Wiersma. Met een hapje en een drankje kunnen ze genieten van een gezellig optreden. Griet Wiersma is een zangeres van het Friese levenslied. Haar optreden wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Meckama State. Op vrijdag vindt er afsluitend een jubileumontbijt plaats voor alle bewoners.

Rondleiding aanvragen
Ben u benieuwd naar onze locatie in Kollum en wilt u een rondleiding aanvragen? Dat kan! U kunt ons bellen op (058) 280 30 30 of vul onderstaand formulier in. Dan hoort u zo snel mogelijk van ons.