Regionale netwerkbijeenkomst Korsakov een succes

28 november 2024

Donderdag 21 november vond de regionale netwerkbijeenkomst Korsakov plaats in DFRSLND in Leeuwarden. Met zo’n 40 deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van Noorderbreedte, MCL, VNN, Wender en Alliade, stond de bijeenkomst in het teken van kennisdeling en samenwerking rondom het syndroom van Korsakov.

Inzicht in de patiëntreis bij het syndroom van Korsakov
Tijdens de bijeenkomst gaf Dr. Mr. Susanne van den Hooff, docent en onderzoeker Gezondheidsrecht en Ethiek, een boeiende presentatie over de perspectieven van verschillende betrokkenen in de patiëntreis van mensen met het syndroom van Korsakov. Ze belichtte niet alleen de juridische en ethische aspecten, maar ook de vaak complexe dynamiek tussen patiënten, zorgverleners en naasten. Een deelnemer noemde: “Een aantal perspectieven zette me aan het denken over hoe we beter kunnen samenwerken in de zorg rondom deze kwetsbare groep.”

Nieuw zorgstandaard
Annie Vis, kwaliteitsverpleegkundige bij Noorderbreedte Toutenburg, en Baukje de Graaf, student HBO-verpleegkundige,  gaven een presentatie over de nieuwe zorgstandaard die ontwikkeld wordt voor mensen met het syndroom van Korsakov. Ze belichtten inzichten uit landelijk onderzoek naar ervaringen en knelpunten in de cliëntreis en gingen in op de richtlijnen voor persoonsgerichte en kwalitatieve zorg. Daarnaast benadrukten ze het belang van doelgroepspecifieke dagbesteding en een goede samenwerking met naasten, met speciale aandacht voor maatwerk en betrokkenheid.

Palliatieve zorg bij Korsakov
Nynke Kooy, Verpleegkundig Specialist bij Noorderbreedte Toutenburg, bracht de kern van palliatieve zorg voor Korsakov-cliënten helder in beeld. Ze benadrukte het belang van het tijdig herkennen van de palliatieve fase en ging in op specifieke uitdagingen, zoals een gebrek aan ziektebesef en sociaal isolement. Met hulpmiddelen zoals het Utrecht Symptoom Dagboek en wensenboekjes werden praktische handvatten gepresenteerd om de zorg beter af te stemmen op de behoeften van cliënten en hun naasten. Tijdens de sessie werden ervaringen gedeeld en nieuwe ideeën verkend, zoals het gebruik van muziek en persoonlijke rituelen om de laatste levensfase meer betekenis te geven.

Korsakov voorkomen in de toekomst
Tot slot deelden Nynke Sopers, Preventiefunctionaris bij VNN, en Iefke Ankersmit, GZ-psycholoog bij Noorderbreedte Toutenburg, hun expertise over het voorkomen van het syndroom van Korsakov. De presentatie bracht de gevaren van alcoholgebruik in kaart, van gewoontevorming en verslavingsproblematiek tot het chronische stadium waarin Wernicke-encefalopathie en uiteindelijk Korsakov kunnen ontstaan.

Er werd ingezoomd op signalen die in elke fase kunnen duiden op toenemende risico’s, zoals geheugenproblemen, verlies van controle en sociale isolatie. Met tools zoals het thiamineprotocol, gesprekskaarten en preventieve gesprekken wordt ingezet op tijdig ingrijpen om Korsakov te voorkomen. De bijeenkomst benadrukte het belang van samenwerken met naasten, het bieden van motiverende gespreksvoering en het benutten van outreachende hulpverlening.

Toekomstblik
Deze bijeenkomst was erg waardevol voor alle deelnemers. Door kennis en ideeën met elkaar te delen dragen we gezamenlijk bij aan de verdere ontwikkeling en verbetering van de zorg voor deze cliënten.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het ketennetwerk of wil je een consult aanvragen bij het expertisecentrum Korsakov? Bel of neem contact op via:
T | 088 – 510 99 40
| consultaties@nb.nl