Wereld Parkinsondag

11 april 2024

Vandaag, 11 April, is het Wereld Parkinsondag. Wereldwijd wordt ieder jaar op deze dag aandacht gevraagd voor Parkinson en parkinsonisme. De ziekte van Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment en heeft een grote invloed op het leven van mensen en de mensen om hen heen.

Ontwikkelingen

Het Punt voor Parkinson Fryslân, gevestigd binnen onze locatie Noorderbreedte Revalidatie, bestaat uit een polikliniek, een Parkinson Kliniek en een dagbehandeling. Afhankelijk van de behoefte van de patiënt en de complexiteit van de ziekte bekijken we met elkaar wat er nodig is en wat er het beste bij de patiënt past.

Pompen

Bij de ziekte van Parkinson(isme) zijn behandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld orale medicatie. Geavanceerde medicatie therapieën worden toegediend via een pomp. Binnen Punt voor Parkinson Fryslân (afdeling 8) werkten we al met de duodopa pomp en de apo-gomorfine pomp. Eind 2023 zijn we ook gestart met therapie via de lecigonpomp.

Lecigon therapie

Lecigon therapie is een behandeling waarbij er via een zogenaamde PEG-J sonde (een buiksonde die via de maag naar de dunne darm gaat) vloeibare Parkinsonmedicatie direct in de dunne darm wordt afgegeven via een pomp. Hierdoor wordt de maag overgeslagen en komt de medicatie direct op de juiste plek terecht. Bij ons op de afdeling kunnen Parkinsonpatiënten de pomp die ze gebruiken af laten stellen naar de gewenste medicatie-wensen. Dit gebeurt altijd in overleg met de behandeld Parkinsonneuroloog en poli- Parkinson verpleegkundige.

Aan dit behandelteam wordt een duodopa-,  legicon-, of een apo-go – verpleegkundige  gekoppeld. Deze verpleegkundige gaat ook het traject bij de patiënt thuis begeleiden en blijft het aanspreekpunt voor de parkinsonpatiënt en diens mantelzorger.

Meer informatie

Wil je meer weten over het gebruik van de duodopapomp, de apo go pomp of Legicon therapie? Kijk dan hier.
De ziekte van Parkinson/ Parkinsonisme blijft in ontwikkeling. Ook Punt voor Parkinson gaat door met ontwikkelen en begeleiden. Voor vragen ben je altijd welkom op de Afdeling 8, Ambulant Team Parkinson en de Dagbehandeling Parkinson van Noorderbreedte Revalidatie.