Noorderbreedte breidt uit met gespecialiseerde MS+ zorg

14 november 2024

Noorderbreedte heeft de ambitie om eind 2025 regionaal expertisecentrum (REC) te zijn voor multiple sclerose + (MS +), een zogenaamd expertisecentrum MS in de langdurige zorg. Deze specialistische afdeling is recent gevestigd op locatie Noorderbreedte Erasmus in Leeuwarden, waar we 16 plekken voor bewoners met MS+ willen realiseren.

Wat is MS (+)

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel en is altijd progressief.  Mensen met MS hebben meestal ernstige lichamelijke en vaak ook cognitieve problemen. Hierdoor krijgen ze ernstige beperkingen en hebben ze intensieve zorg nodig. De zorg kan dusdanig intensief worden dat thuis wonen niet langer kan: dit is MS in een vergevorderd stadium, MS+. Noorderbreedte biedt deze specialistische zorg aan voor de chronische langdurige zorg van patiënten met MS.
Al jarenlang bieden wij zorg aan deze doelgroep en daarom willen we eind 2025 ook een Regionaal Expertisecentrum worden.

Wat is een regionaal expertisecentrum (REC)

Een expertisecentrum is gespecialiseerd in de specifieke begeleiding, behandeling en verzorging van één of meerdere specialistische doelgroepen. Vanuit het expertisecentrum wordt onderzoek gedaan en kennis en expertise gedeeld op regionaal en/of op landelijk niveau. Andere zorgorganisaties en verwijzers kunnen bij een expertisecentrum terecht voor consultatie en advies. Om een expertisecentrum MS in de langdurige zorg te worden moet Noorderbreedte aan veel landelijke criteria voldoen.

Naast Noorderbreedte zijn er nog vier andere woonzorginstellingen, verspreid over Nederland, die een expertisecentrum MS willen worden. Samen met het kenniscentrum vormen zij een landelijk dekkend netwerk voor MS.

————————————————————————————————————————

In Nederland zijn er weinig mensen met MS+. Deze mensen hebben vaak een complexe zorgvraag en dit vraagt dan ook specifieke expertise. Het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vindt het belangrijk dat deze mensen goede zorgen krijgen. Noorderbreedte zet zich daarom in om als toekomstig expertisecentrum MS de juiste zorg te leveren voor mensen met MS in een vergevorderd stadium: MS+.

Ida Kruizinga, locatiemanager Noorderbreedte Erasmus, en Willem Drenthen, specialist ouderengeneeskunde bij Noorderbreedte, zijn betrokken bij de ontwikkeling van het regionaal expertisecentrum voor MS+:

De doelgroep MS + vraagt zeer specialistische zorg, wat een enorme uitdaging is. We kijken goed naar wat ieder individu nodig heeft en passen onze zorg zo veel mogelijk aan op deze behoeftes. Geclusterde zorg op Erasmus helpt daarbij, zowel voor de patiënt als voor onze medewerkers. De kennis en ervaring die we al hebben met deze laagvolume maar hoog complexe doelgroep zullen we zowel binnen als buiten organisatie delen. Op deze manier kunnen wij een belangrijke bijdrage leveren aan het continu verbeteren van de zorg voor deze doelgroep.
Ida Kruizinga - Locatiemanager Noorderbreedte Erasmus

Willem Drenthen schreef mee aan het zorgprogramma voor MS+ en is betrokken bij de kennisontwikkeling en het opstellen van de kennisagenda van de expertisecentra. Willem werkte onder andere met MS-cliënten op Noorderbreedte Florastate. Hij neemt veel kennis en ervaring mee over deze ziekte:

“Ik ben bij de ontwikkeling naar een REC betrokken, vanuit mijn ruim 15 jaar lange ervaring in complexere neurologische somatische zorg en beademing. MS is een complexe en veelzijdige ziekte, met veel ontwikkelingen en is dus dynamisch. Iedere situatie is anders en hierdoor moet je steeds weer wat anders doen en besluiten, in overleg met cliënten en naasten. Ik zet me daar graag voor in, om cliënten een waardevolle dag te kunnen bieden.”
Willem Drenthen - Specialist ouderengeneeskunde

MS-cliënten verliezen vaak jong hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid; dat wordt ook wel levend verlies of rouw genoemd. Daarnaast heeft de ziekte een grote impact op de directe omgeving van de patiënt. Denk bijvoorbeeld aan de zorg die een mantelzorger (die vaak relatief jong is, met kinderen) levert. Dit leidt wel vaak tot een klein sociaal netwerk.

MS+ zorg

Willem: “De MS+ zorg is bedoeld voor de MS-patiënten die al een verpleeghuisindicatie hebben en ook een intensieve zorgvraag hebben. Ook zal er sprake zijn van cognitieve of psychische problemen in de context van de MS. Het kan zelfs zijn dat er uitdagingen zijn om goed te kunnen communiceren. Het is dus de meest complexe zorgvraag die bij de ziekte MS kan bestaan, sluit Wim af.”

Noorderbreedte gaat zich hiervoor inzetten als REC MS+. Zo kunnen we hopelijk bijdragen aan een waardevolle dag voor MS+ patiënten en bijdragen aan kennisdeling en onderzoeken op het gebied van deze complexe ziekte.