Bij Noorderbreedte mogen medewerkers, bezoekers en vrijwilligers sinds 1 januari niet meer roken op de locatie. Wil je als medewerker stoppen met roken? We ondersteunen je graag, want ook jij verdient een rookvrije toekomst.
In Abbingahiem hebben de eerste medewerkers meegedaan aan het stoppen-met-rokenprogramma van SineFuma. Twee teamcoaches namen zelf ook deel. Het feit dat ze een voorbeeld konden zijn, gaf de doorslag. Inmiddels rookt een van hen al een half jaar niet. Ze is niet chagrijnig, ze heeft het niet moeilijk en ze is blij dat ze van de sigaretten af is. Haar collega teamcoach rookt nog af en toe. Altijd zoals de nieuwe regels voorschrijven: alleen in haar grote pauze én op de plek waar het is toegestaan buiten het terrein.
Samen stoppen motiveert
“Het programma van SineFuma bestond uit zeven bijeenkomsten”, vertelt de teamcoach. “In het begin kom je elke week bij elkaar. Daarna zijn er langere tussenpauzes. Eerst bespreek je met elkaar over waarom je wilt stoppen. Mijn motivatie is dat ik, net als iedereen, weet dat roken niet goed is voor je gezondheid. Bovendien zijn sigaretten heel duur. Tot de derde bijeenkomst mochten we roken, daarna stopten we.”
Juist dat met elkaar stoppen motiveert volgens haar enorm. “Je doet het samen. Met het programma kun je hulpmiddelen krijgen. Denk aan nicotinepleisters of -tabletten die door je zorgverzekeraar worden vergoed. Ik heb tabletjes gebruikt. We waren met z’n vijven. Twee zijn weer gaan roken, maar die zie ik nog wel stoppen. Zo’n programma triggert je toch. De twee andere collega’s zijn gestopt. Een van hen laat zich nog verder persoonlijk begeleiden. Al met al: geen slecht resultaat!”
Eraan houden en elkaar aanspreken
De andere teamcoach vertelt dat met het nieuwe beleid roken niet meer is toegestaan in en op het terrein van Abbingahiem. “Dus ook niet op balkons of bij bewoners die nog wel op hun kamer mogen roken. Het is echt belangrijk dat we ons er allemaal aan houden én elkaar daar op aanspreken. Alleen zo komen we tot een rookvrije zorg.” Ze merkt overigens dat er door rokers al veel over stoppen wordt gepraat. “Ik adviseer iedereen het gewoon te doen! Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.”
Medewerkers van Noorderbreedte die hulp willen bij stoppen met roken kunnen daarvoor informatie vinden op het Intranet of contact opnemen met de Adviseur gezondheidsmanagement van Noorderbreedte.
Rookvrije zorginstellingen in 2030
Sinds 1 januari 2024 zijn al onze locaties en terreinen rookvrij voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Vanaf 1 januari 2026 gaat dit ook gelden voor bewoners. We kiezen hier bewust voor, omdat wij een waardevolle dag willen realiseren voor iedereen die bij ons woont of werkt. Gezondheid en welzijn spelen daarbij een belangrijke rol. Rookvrije zorginstellingen in 2030 zijn ook onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord dat door de overheid en meer dan zeventig maatschappelijke organisaties is gesloten