Heel gewoan en dochs besonder

Waarom is NBS De Parrebeam “heel gewoan en dochs besonder”?

Noorderbreedte State De Parrebeam bestaat in november 2020 alweer 7 jaar en is inmiddels goed bekend in St. Annaparochie en verre omgeving. Deze kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met een lichte zorgindicatie (thuiszorg t/m VPT5) werd in 2013 aangekondigd als “een pionier in de nieuwe visie op ouderenzorg”.

Het probleem van toenemende tijdsdruk van zorgverleners, minder tijd en aandacht voor de zorgbehoevenden én de eenzaamheid onder ouderen die langer thuis moeten blijven wonen, begon toen onder de aandacht te komen. En sindsdien is dit alleen maar toegenomen.

Wat de zorgondernemers Simon Theo en Gea Oevering in 2013 met De Parrebeam voor ogen hadden, extra aandacht en warme zorg aanbieden aan de kwetsbare oudere, is met recht gerealiseerd. Een kleine, lieve, vaste groep personeel staat elke dag voor de bewoners klaar en biedt naast de benodigde zorg vaak net even dat extra’s waar iedereen eigenlijk wel behoefte aan heeft. Zo nu en dan even een hand op je schouder, even een praatje, of gewoon wat extra aandacht als iemand dat nodig heeft. Ook is het personeel de gehele dag aanwezig  wat zowel de cliënt als ook de familie van de cliënt een veilig gevoel geeft. Door hun aanwezigheid is er ook wat extra toezicht op de dagelijkse structuur en direct hulp bij evt calamiteiten  e.d.

En dan zijn er natuurlijk de gezamenlijke eet- en drinkmomenten in de gezellige huiskamer. Dat is ook iets wat opvalt in De Parrebeam: De gezellige, huiselijke sfeer. Het menu wordt met de bewoners gemaakt en gewoon elke dag in de keuken van de huiskamer bereidt. Een mooie toevoeging hierbij is dat familieleden van cliënten soms  verse groente en fruit van eigen tuin komen brengen.

In De Parrebeam proberen we met elkaar een gezellige, huiselijke, vertrouwde en veilige sfeer te creëren waar elke cliënt zicht thuis kan voelen.

Regelmatig worden er extra activiteiten georganiseerd zoals:

  • Koffie-uurtjes met muziek, lezingen e.d: Deze koffieuurtjes krijgen steeds meer bekendheid en worden ook steeds meer bezocht door mensen uit de omgeving die deze middagen ook leuk en gezellig vinden.
  • Uitstapjes naar bijv de Orchideeën Hoeve, Seedykster Toer, Aquazoo of varen door het Bildt.
  • Met clienten even te wandelen of over de braderie of gewoon even gezellig op appartement zitten te praten.
  • En natuurlijk rondom de feestdagen en ook Sinterklaas is tot nu toe elk jaar even langs gekomen.

Vindt, of merkt u dat het thuis toch niet meer zo lekker gaat, voelt u zich soms thuis niet meer veilig, bent u thuis wel eens eenzaam? Voelt u zich misschien hierbij steeds minder prettig. U mist gezelligheid, of u vindt het steeds lastiger om nog goed voor uzelf te zorgen? Of kent u iemand waar bovenstaande van toepassing op is? Dan is wonen op De Parrebeam misschien iets voor u.

Kom gewoon eens langs of maak een afspraak voor een gesprek of rondleiding!

Zoals de openstaande schuurdeuren bij de entree al aangeven: De deuren staan altijd open: Voor bewoners, tijdelijke bewoners, mensen van de dagverzorging, maar ook voor iedereen die gezellig eens wil langskomen voor een kopje koffie, thee of gewoon een praatje of om een handje te helpen.

Hoezo “heel gewoan en dochs besonder”?

Oant sjen / Ant Kikes op De Parrebeam

Bewoners aan het woord: Impressie van de sfeer Bij De Parrebeam