De Parrebeam

St. Annaparochie

Bij ons is het 'soa thús as mooglik, heel gewoan en dochs besonder', ook al is het anders dan thuis. De Parrebeam is een geheel zelfstandige zorginstelling en wordt gerund door de familie Oevering. Een gedreven ondernemerspaar met om hen heen een liefdevol en deskundig team van personeel en vrijwilligers. Een team dat u graag warme zorg én wat extra aandacht geeft. U bent bij ons in goede handen. Welkom in De Parrebeam!

Voor wie?

De Parrebeam is een zorginstelling tussen thuis en een verpleeghuis. Bij ons kiest u er bewust voor om nog zelfstandig in een appartement te wonen. In de vorm van kleinschalig wonen in huiselijke en gemoedelijke sfeer. Met warme zorg, gezelligheid, wat extra aandacht, in een veilige en vertrouwde woonomgeving. En daarbij 24/7 zorg in de nabijheid.

De Parrebeam kan u op verschillende manieren ondersteunen. Welke vorm van wonen met zorg voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. We gaan graag in op uw individuele wensen, als het gaat om service en faciliteiten. U kunt gebruik maken van een individueel servicepakket. Denk aan: eten en drinken, de was, het schoonmaken van uw appartement en de niet geïndiceerde uren voor zorg. U bepaalt zelf welke service u wilt afnemen.

Als het nodig is, krijgt u zorg en ondersteuning in de vorm van thuiszorg t/m VPT5 (ZZP5).

Prachtige ligging op 't Bildt

De Parrebeam ligt aan de rand van St. -Annaparochie (Bildts, fries: Sint Anne), een prachtig groot dorp in de gemeente De Waadhoeke, in Friesland/Fryslân. Het dorp ligt 15 kilometer ten noordwesten van Leeuwarden en heeft ongeveer 4800 inwoners. Naast de rust, de ruimte, de mooie natuur, de schone lucht en de prachtige wolkenpartijen biedt St.-Annaparochie bijna alles wat u zich maar kunt wensen. Van een sporthal, een zwembad, cafés en eetgelegenheden tot aan een hoogwaardig winkelbestand en weekmarkt.

 

Over de familie Oevering

Wij zijn Simon Theo en Gea Oevering. We zijn in 1988 getrouwd en toen in St-Annaparochie komen wonen. We hebben 3 kinderen; 1 zoon en 2 dochters. In 2007 hebben wij de boerderij, waar we nu wonen, gekocht. Sinds de koop hebben we het woongedeelte van de boerderij opgeknapt en verbouwd naar onze eigen wensen. Toen het voorhuis klaar was, vroegen we ons af wat we nog met de rest konden en wilden doen.

Want wij zijn ons bewust dat we op een bijzondere locatie wonen, die ook voor meerdere functies gebruikt zou kunnen worden. Tegelijkertijd zagen we de laatste jaren ook een toenemend ongenoegen onder ouderen over het wonen en de zorg die ze nodig hebben. Ook neemt het gevoel van eenzaamheid onder deze groep steeds meer toe. Wij zijn er van overtuigd dat er een groeiende groep mensen is die, om uiteenlopende redenen, wel in een veilige woonvorm wil wonen met zorg in de buurt, maar die nog niet in aanmerking komt voor een verpleeg-/zorginstelling. Eigenlijk bij toeval kwamen wij in 2011 in aanraking met Noorderbreedte die zorgondernemers zocht.

Gea: ‘Ik werkte al ongeveer 28 jaar met plezier in de zorg en heb veel ervaring in het verzorgen en coachen en begeleiden van mensen. Ik merkte dat in de ziekenhuizen en zorgcentra het personeel steeds minder tijd heeft en er steeds minder gelegenheid is om, de patiënten en cliënten dié (evt. extra) aandacht en zorg te bieden die ze nodig hebben.’ Simon Theo: ‘Ik werkte 25 jaar als stedenbouwkundig tekenaar bij Bügel Hajema Adviseurs in Leeuwarden. Daar was ik ook BHV-er en huismeester. Ik was verantwoordelijk voor het onderhoud en de technische zaken.’

De beginjaren waren voor ons heftig, pittig en erg druk. De onbekendheid van dit soort woonvormen, wat het personeel wel en niet kan/mag doen, het onbegrip bij mensen, en al de sturende, administratie- en financiële taken die bij de zorg komen kijken, alles was nieuw en kostte ook veel tijd. Achteraf gezien eigenlijk té veel tijd. Maar gelukkig “hawwe wy ek een geweldig soart wille hâwn”, veel prachtige momenten waar we van konden genieten. Zoals de gezamenlijke momenten in de huiskamer, gezellige koffieuurtjes en uitstapjes, gekke uitspraken. Maar ook de glimlach en dankbaarheid op de gezichten van de bewoners. Dat is gewoon zó mooi!”

In deze 10 jaar moest familie Oevering wel meebewegen met de zwaardere zorg die de bewoners in het algemeen nodig hebben. En toch wilde ze voorkomen dat De Parrebeam een verpleeghuis wordt. Het is en blijft zoeken om een mooie tussenoplossing te zijn waarin de bewoners de zorg krijgen die ze nodig hebben maar ook waarin ze toch wat extra’s kunnen leveren.

Om de extra werkzaamheden niet allemaal meer zelf te hoeven doen en meer rust en tijd voor hun privé-leven te krijgen, zijn er meer verpleegkundigen aangenomen. “Dat moest eerst wel wennen en ik moest ook leren loslaten! Maar wat is het een goede keuze geweest! Door de goede groep personeel kón ik het ook loslaten en merk ik ook dat het personeel ons idee met De Parrebeam goed kan uitdragen. Natuurlijk voelen we ons nog steeds erg betrokken en verantwoordelijk voor de cliënten én personeel. Maar door dit loslaten kunnen we weer meer van elkaar, van ons gezin en van vrije tijd genieten. En…. Dat bevalt ons prima!!!

Simon Theo en Gea Oevering zijn er trots op wat De Parrebeam momenteel biedt, maar daarmee ook trots op hun personeel: Op zo’n een leuke, warme groep personeel zou elke werkgever jaloers zijn. Wat een inzet, wat een collegialiteit. Maar vooral het hart op de goeie plek: Echt die warme zorg en wat extra aandacht geven aan onze cliënten. En we zijn ook trots dat onze cliënten met een plezier, veilig en huiselijk gevoel bij ons kunnen wonen. Dat is precies wat familie Oevering met De Parrebeam voor ogen heeft.

Onze visie

“Soa thús as mooglik, heel gewoan en dochs besonder”, ook al is het anders als thuis. Op De Parrebeam staat een liefdevol en deskundig team van personeel en vrijwilligers voor u klaar. Een team dat u graag warme zorg én wat extra aandacht geeft. U bent bij ons in goede handen.

Bij De Parrebeam kunt u altijd uzelf zijn. U heeft zorg nodig, maar u bent de expert. U weet het beste wat belangrijk voor u is en wat u wilt en kunt. Wij luisteren graag naar u en uw levensverhaal. Wie bent u Wat was en is voor u belangrijk? Welke mooie en dierbare herinneringen heeft u? Wat doet u graag of juist liever niet? Hoe meer we van u weten, hoe beter we aansluiten bij u wensen. Familie, vrienden en kennissen zijn een onderdeel van uw leven. Wij betrekken hen zoveel mogelijk bij een plezierige en waardevolle invulling van uw dag. Vanzelfsprekend allemaal in overleg met u.

Waarom 'heel gewoan en dochs besonder'?

Op 13 november 2023 was het alweer 10 jaar geleden dat NBS De Parrebeam haar deuren heeft geopend. In 2013 aangekondigd als “een pionier in de nieuwe visie op ouderenzorg” blijkt nu nog steeds “heel gewoan en dochs besonder”. De cliënten wonen er met groot plezier.

De clienten wonen zelfstandig in hun appartement, krijgen zorg op basis van thuiszorg maar er is toch de hele dag personeel aanwezig. Officieel is het personeel dus alleen voor de zorg maar omdat ze ook de was, de schoonmaak doen, eten koken en dagverzorging verzorgen, kunnen ze de hele dag aanwezig zijn. Dit geeft iedereen een vertrouwd en veilig gevoel. Bij nood is er snel hulp en natuurlijk zijn ze aanspreekpunten. Even alleen hallo, of een praatje, of die bekende hand op de schouder als dat nodig is.

Bovendien zijn er veel gezamenlijke momenten zoals thee/koffie drinken en eten in de centrale huiskamer. Dit blijkt iets te zijn wat zowel bewoners, als hun familie en mantelzorgers erg op prijs stellen. Sinds de opening van De Parrebeam blijkt dat er steeds meer van dit soort woonvormen komen. Dit soort woonconcepten met zorg zijn in de toekomst ook een oplossing voor het groeiende probleem rondom de ouderenzorg.

Wat de zorgondernemers Simon Theo en Gea Oevering in 2013 met De Parrebeam voor ogen hadden, extra aandacht en warme zorg aanbieden aan de kwetsbare oudere, is met recht gerealiseerd.

 

 

Wat vooral opvalt in De Parrebeam: de gezellige, huiselijke sfeer! Het menu wordt met de bewoners gemaakt en gewoon elke dag in de keuken van de huiskamer bereidt. In De Parrebeam proberen we met elkaar een gezellige, huiselijke, vertrouwde en veilige sfeer te creëren waar elke cliënt zicht thuis kan voelen. Regelmatig worden er extra activiteiten georganiseerd zoals:

  • Koffie-uurtjes met muziek, lezingen e.d: Deze koffieuurtjes krijgen steeds meer bekendheid en worden ook steeds meer bezocht door mensen uit de omgeving die deze middagen ook leuk en gezellig vinden.
  • Uitstapjes naar bijv de Orchideeën Hoeve, Seedykster Toer, Aquazoo of varen door het Bildt.
  • Met clienten even te wandelen of over de braderie of gewoon even gezellig op appartement zitten te praten.
  • En natuurlijk rondom de feestdagen en ook Sinterklaas is tot nu toe elk jaar even langs gekomen.

Vindt, of merkt u dat het thuis toch niet meer zo lekker gaat, voelt u zich soms thuis niet meer veilig, bent u thuis wel eens eenzaam? Voelt u zich misschien hierbij steeds minder prettig. U mist gezelligheid, of u vindt het steeds lastiger om nog goed voor uzelf te zorgen? Of kent u iemand waar bovenstaande van toepassing op is? Dan is wonen op De Parrebeam misschien iets voor u. Kom gewoon eens langs of maak een afspraak voor een gesprek of rondleiding!

Zoals de openstaande schuurdeuren bij de entree al aangeven: De deuren staan altijd open: Voor bewoners, tijdelijke bewoners, mensen van de dagverzorging, maar ook voor iedereen die gezellig eens wil langskomen voor een kopje koffie, thee of gewoon een praatje of om een handje te helpen.

Hoezo “heel gewoan en dochs besonder”?

Oant sjen / Ant Kikes op De Parrebeam

Activiteiten

Binnen en buiten De Parrebeam valt altijd wat te beleven. Het leven is er heel gewoan, dochs besonder. Er hangt een gezellige, huiselijke sfeer. Zo hangt bijvoorbeeld de was buiten aan de lijn. U kunt met andere bewoners onder meer gezellig koffiedrinken met iets lekkers erbij. Bewoners kiezen er ook voor om regelmatig met elkaar het eten voor te bereiden en samen op te eten. Verder is er een mooie tuin met groenten, bloemen, vogels en kleine huisdieren, zoals cavia’s en konijnen. Regelmatig vinden er activiteiten plaats. Denk aan koffie-uurtjes met muziek, lezingen en ook uitstapjes naar bijvoorbeeld Aquazoo en de Orchideeën Hoeve. We gaan soms ook varen door het Bildt. Er wordt gewandeld en natuurlijk is het rondom de feestdagen extra gezellig.

Dagverzorging

 

De Parrebeam biedt dagverzorging. U bent welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur. U wordt ontvangen in een gezellige en sfeervolle huiskamer met een kopje koffie en een lekker koekje. De huiskamer is zo ingericht om het alle gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Voor elk wat wils

Afhankelijk van het weer zijn er binnen of buiten activiteiten. Heerlijk in het zonnetje op de terrasjes zitten, genieten van de dieren en de natuur, of gezamenlijk een opruimklusje doen, in de tuin bezig zijn of even lekker wandelen. Er is voor ieder wat wils. Binnen kunt u bijvoorbeeld kaarten maken, bingo spelen, sjoelen, aquarellen, lezen (laten voorlezen kan ook), muziek luisteren en spelen, of gewoon even met elkaar praten. Maar ook hier geldt: niets moet, alles mag. Vast onderdeel van elke dag is de warme maaltijd die rond de middag met alle gasten wordt genuttigd.

Onze vrijwilligers

Een waardevolle dag voor de bewoners realiseren we ook samen met vrijwilligers. Zij zijn een belangrijke aanvulling op de professionele zorg die wij bieden. Elke vrijwilliger draagt op zijn of haar manier bij. De een wandelt of regelt een ritje op de duofiets, de ander bekijkt foto’s van vroeger of leest de krant voor.  Anderen helpen in huiskamer of bijvoorbeeld in de tuin. En of u nu meerdere keren per week of twee keer per maand kunt, elke vorm van vrijwilligerswerk is welkom!

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.
Dat kan via info@deparrebeam.nl en 06 – 15 82 32 76

Onze vacatures

Wil je werken bij De Parrebeam? Op dit moment hebben wij de volgende vacatures openstaan:

Kom jij voor het verschil zorgen? Je bent welkom!

Kosten

  • Afhankelijk van uw persoonlijke situatie krijgt u bij wonen en tijdelijk verblijf de zorg (deels) vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg, inclusief PGB (Wlz) of de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit is mede afhankelijk van landelijk en gemeentelijk beleid. Mogelijk betaalt u voor de zorg een eigen bijdrage via het CAK.
  • Met behulp van de rekenhulp CAK kunt u berekenen wat uw eigen bijdrage is.
    (NB. U moet voor De Parrebeam dan het volgende aanvinken: “Ik krijg hulp en zorg thuis” en vervolgens “Ik krijg volledig pakket thuis”)
  • De huur die u betaalt, is afhankelijk van de grootte en ligging van het appartement en varieert rond de 750 euro. Er is eventueel nog een mogelijkheid voor huursubsidie.
  • Daarnaast betaalt u ongeveer 450 euro aan vaste kosten voor onder meer water, gas en elektriciteit, telefoon, televisie, internet, algemeen onderhoud en gebruik gemeenschappelijke ruimtes.
  • De bijkomende servicekosten zijn afhankelijk van het pakket dat u bij ons afneemt en worden dus met u op maat bepaald. Denkt u hierbij aan kosten voor onder andere eten en drinken, schoonmaak en was.
  • Tijdelijke bewoners betalen een vaste eigen bijdrage per dag (onafhankelijk van het inkomen). Hiervoor krijgt u eten, drinken en schoon linnengoed. Ook de kosten van gas, water en elektra worden hiervan betaald.
  • U kunt ook tijdelijk op basis van een zogenaamde ‘ELV-indicatie’ bij ons verblijven. Dan hoeft u geen (tot soms een geringe) eigen bijdrage per dag te betalen.

Praktische informatie

  • De Parrebeam is gevestigd aan de Middelweg-Oost 122a in St. Annaparochie.
  • Komt u gerust langs voor een gesprek en/of rondleiding. De eigenaren Simon Theo en Gea Oevering staan u graag te woord.
  • Aanmelden: als u graag een plek wilt op De Parrebeam, dan heeft u eerst een gesprek met de familie Oevering. We vinden het belangrijk dat u zich thuis voelt op De Parrebeam. Ook kijken we samen met u of u op De Parrebeam de zorg kunt krijgen die u nodig heeft. Inschrijven voor de interesselijst of aanmelden voor een gesprek kan via e-mail of telefonisch via de familie Oevering of via de Klantenservice van Noorderbreedte.
  • Simon Theo en Gea Oevering
    Middelweg-Oost 122
    9076 BR St.-Annaparochie
    Telefoon: (0518) 767 200 of 06 – 158 232 76 (tijdens kantooruren)
    info@deparrebeam.nl
    www.deparrebeam.nl

Plattegrond

De appartementen van De Parrebeam variëren van 34-40 m2. Via de link hieronder kunt u de plattegrond van zowel de begane grond als de eerste verdieping bekijken.

Plattegronden-De-Parrebeam

U kunt de plattegrond ook opvragen bij de familie Oevering.

  • De locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en op de fiets.
  • Bij de locatie kunt u uw fiets kwijt in de fietsenstalling.
  • Bij De Parrebeam is voldoende parkeergelegenheid.

Privacy verklaring

Hier vindt u de privacyverklaring 

Dit is De Parrebeam

Heeft u vragen? Neem gerust contact op